Kaj je hujše, množični poboji ali izbris

Te dni nam razkrivajo verjetno do sedaj najbolj grozno množično morišče. Sprašujem se, kaj je večji odklon od legitimnega (o legalnosti tu nima smisla razpredati), povojni poboji ali izbris in njegovo tajenje 17 in verjetno še več let po dejanju.

Poboji so se zgodili po 4 letni neizprosni vojni z nacifašizmom, šlo naj bi za obstoj civilizacije. Koliko Ameriških vojakov je padlo v zadnjih operacijah proti Japoncem, kašne bitke so to bile, človeka zvije.
Poboji nacifašistov so bili tako ali drugače dogovorjeni ali »dogovorjeni« med zavezniki. Itak so bili pa takrat časi, ko človeško življenje ni bilo nič vredno, v zraku je bilo maščevanje in mnoge, ki so se izognili pobojem, so na robu vasi pokončali domačini.
Leta 1991 je bilo (v času osamosvojitvene kao vojne) resda kar precej strahu, ki smo si ga večidel sami sproducirali. Po drugi strani pa smo svojim sodržavljanom neslovenskega a ex-Yu rodu ponudili državljanstvo za 2 pivi in morda je prav to dvoje prispevalo k klimi, ki preprečuje, da bi večina Slovencev spoznalo vso mizerio izbrisa.

Seveda dejanj samih po sebi ne moremo primerjati, lahko pa ocenjujemo odklon od legitimnega (seveda v tedanjih razmerah) in moja ocena je, da je izbris večji odklon. Ne bom tule razpredal svojih misli, dilem, morda le ena bizarna. Koliko izbrisanih bi sosedje oziroma sovaščani izbrisali (če bi imeli možnost).

Vsekakor pa velja razmisliti o dejstvu, da največji obsojevalci povojnih pobojev ne zmorejo niti razumeti, kaj se je ob izbrisu dogajalo, po 17 letih še vedno tajijo tako enostavna dejstva. Itak pa sem vedno bolj v dvomih, kaj če gre samo za nabiranje volivcev ali morda celo skrb za državni proračun – dlje kot bodo vlekli zanikanje, manj odškodnin bo dosojenih.

V isti koš z izbrisom seveda sodijo tudi odvzemi pokojnin in zdravstvenega zavarovanja oficirjem JLA. Zločinski, revolucionarni komunistični sistem je to delal le »golootočanom«, naša demokratična družba pa recimo Čadu, ki je ostal na Reki na izrecno prošnjo Kučana, prislužil si je priznanje papeža…

V zvezi z izbrisom naj omenim dve na videz obrobni dejanji tako opevanega Drnovška. 3 mesece po izbrisu mu je bilo predočeno stanje in ponujeni 2 rešitvi, popravek napake ali odmislitev statusa, ki so ga izbrisani imeli pred izbrisom. Že iz te dileme se vidi, da so vedeli za kaj je šlo, tudi število izbrisanih in njihova struktura (otroci) je morala biti znana, pa so na seji vlade sprejeli drugo varianto (pod preprogo z njimi). Drugo dejanje, ki tudi veliko pove, je pa Drnovškovo strinjanje z ustavnim zakonom, ki ga je pripravila SDS. Se je g. predsednik zavedel grozote izbrisa, ki je vse bolj lezla izpod preproge, je spoznal, da je eden največjih, če ne največji krivec za morebitne gromozanske odškodnine, in je presodil, da je krepko protiustavni ustavni zakon najboljša pot proč od odškodnin in blamaže.

Kako lahko prihaja do tako hudih dejanj deloma pojasnjuje Melgramov experiment. V zadnjem Dnevnikovem Objektivu lahko preberemo, da so rezultati še bolj šokantni, če se trpljenje prizadaja skupinsko – le 10% »krvnikov« je odstopilo pred koncem. Vlogo avtoritete pri izbrisu je morda odigrala nacionalistična skrb za svoj narod.

 • Share/Bookmark

39 odgovorov to “Kaj je hujše, množični poboji ali izbris”

 1. ddddd komentira:

  Meni se zdi, da ni potrebno razmišljati kaj je huje, ker večina izbrisanih bi si svoj status lahko uredila, pa si ga ni. Pri pobojih pa so te ljudi pobili, so jih izbrisali za vedno ne le za 17 ali koliko let se bo to še vleklo.

 2. vikingvin komentira:

  ddddd – nimaš prav!!! Na Teharjih so interniranci imeli možnost za 500 dinarjev kupiti slovensko državljanstvo. Ker tega niso hoteli storiti, so jih pobili.

  :) :):)

 3. ddddd komentira:

  @vikingvin, jao, od kod ti taka imformacija?

 4. Raketka komentira:

  Mislim, da v tej tvoji primerjavi mešaš jabolka in krompir. Celo edina skupna točka, ki bi jo pogojno lahko našli (maščevanje zmagovalca nad poražencem) kot teorija pade, ker gre v primeru izbrisanih prej za brezčutno varianto delovanja komunističnih malih uradnikov (birokratov), kot kaj drugega.

  Trajanje cele zadeve jasno kaže, da je slovenska tranzicija zlagana in da gre v resnici samo za proces “kdo bo več in prej nakradel”. Prav tako kaže, da smo še vedno v istem sistemu (političnem, vrednostnem), katerega s(m)o se deklarativno odrekli po letu 1991.

 5. osamosvojitelj komentira:

  @Raketa
  Glede sadežev se strinjam in moj namen nikakor ni bil to dvoje enačiti, hotel sem samo opozoriti, da so bili tedanji časi nekaj povsem drugega in da imamo tukaj in zdaj priliko reči hop in preskočiti (Hic Rhodus, hic salta)iz totalitarizma v demokracijo. Namesto tega največji kao demokrati tako zavzeto rinejo tja v revolucionarne čase – odvzem pokojnin…

 6. janko komentira:

  In potem, izbris-zločinec-peterle zagleda svojo priložnost, svoje zločine zakriti s temi senzacionalnimi baje “novoodkritimi” kostmi in pohiti biti med prvimi polkonitelji tem žrtvam, da bi javnost le spoznala njegovo, celega sveta pažnje obvezno, velikost.
  slo-Izbrisani

 7. osamosvojitelj komentira:

  Kako je to žalostno, oddajo na to temo v elitnem terminu na TV Slo1 dajo voditi enemu zelencu, na levi strani en prismojen policaj, en v bistvu fašist Stanovnik in g. Dežman, o njem ne bi izgubljal besed. Na drugi stran se je predvsem Janez Stanovnik trudila, da bi razložil, da so bili poboji dogovorjeni med zavezniki, samo na enem območju v Nemčiji je od lakote in žeje pomrlo cca 700.000 Nemcev… ampak so mu vzeli besedo, povedal je le še, da so v Nemčiji stvar deloma preiskali v tajnosti in sprejeli odločitev, da s tem ne morejo v javnost, bi bilo prehudo.
  Pri nas pa g Hubert Požarnik čez eno uro v Odmevih pravi, da se kaj takega, kar se dogaja pri nas, v Nemčiji ne more zgoditi. Res se ne more, ampak tam se o tem niti ne govori, kaj šele da bi začeli izkopavati kosti.

  Skratka desničarji bodo na vsak način skušali dokazati, da so v II sv.vojni zmagali, Stanovnik (ne Janez) je celo izjavil, da so domobranci branili evropsko civilizacijo. Samo še v šole naj to spravijo, Dežman naj napiše gradivo za en teden šopanja otrok z nebulozami, pa smo tam in čez 40 let ne bo nihče več vedel, za kaj je šlo v spopadu z nacifašizmom.

 8. janko komentira:

  Protičloveško umazana slo-politika je s svojim sovraštvom vsega nematerialno SFRJ-Neslovenskega zastrupila vso državo, poleg lastnega naroda vse njene institucije, tudi sodstvo na katerega vpliva tako, da javno, brez strahu od kogar koli v državi in zunaj nje obsoja vsako za Izbrisane pravično rešitev, ter spodbujajoč slo-sovraštvo do slo-Neslovencev zlorabljajoč javne medije poziva poleg s sovraštvom neozdravljivo zastrupljene slo-mase tudi slo-sodstvo na nespoštovanje lastne ustave, s vsemi močmi išče način, da bi, absurdno, kot pravna država, PROTIUSTAVNO Izbrisanima onemogočila odškodnine. Ogledalo: FOJBE, preko 600 povojnih grobišč, Petriček-Zmagomir(!), huda jama, Izbrisani, Romi, Srbe na vrbe, čefurji raus, čez Kolpo, Hrvati,…?

 9. Igor Đukanović komentira:

  Tudi sam sem nekaj razmišljal na to temo (klikni na link pod mojim imenom), a tudi tukaj ne morem držati jezik za zobmi. Vloga za državljanstvo me je stala skoraj toliko kot cela gajba laškega in ne samo dve flaški. Bil sem zelo užaljen in svoje takratne sostanovalce v študentskem domu ob uspešnem vpisu v naslednji letnik nisem častil z obljubljeno gajbo. Tako! Vsi računi se izravnajo. Eni prej, eni pozneje.

  Glede nabijanja, da so izbrisani imeli priložnost urediti si status. Ja potemtakem so tudi belogardisti imeli možnost hoditi v šole, se učiti angleščino in biti malenkost bolj razgledani, da ne nasedejo na najbolj debele laži prvemu farju, ki zna dve besedi po latinsko. Pa bi še dolgo in srečno živeli. Ne? Torej prosim brez nabijanja čez izbrisane. Ne glede na simpatije ali antipatije.

 10. Tilen komentira:

  Tole z branjenjem evropske civilizacije je bil res “highlight of the evening” – z očetom nisva vedela ali bi se smejala ali jokala…ker je bilo res tragikomično, no… :lol:

 11. Raketka komentira:

  janko, se ti ne zdi, da s svojim pretiravanjem v zapisanem počneš natanko to, kar očitaš drugim (nestrpnost, zbujanje sovraštva) ?

  V Sloveniji je veliko državljanov, ki bi tvoje besede podpisali, vendar z drugimi krivci in žrtvami. Marsikdo je namreč mnenja, da se pristranskost uporablja v škodo večinskega naroda (v imenu internacionalizma, višjih ciljev, ipd.).

  Nestrpnost med različnimi narodi, kulturnimi navadami, ipd. pa je običajno posledica prekoračitve kritične mase številčnega (so)razmerja ali izvajanje nasilnega “prilagajanja” drugih svojim pogledom.

 12. janko komentira:

  Raketka:
  Zelo intelektualen, dobronameren odziv. Pohvalno!

  Vprašanje; “ali se mi ne zdi da…”? Morda se moje gradivo res tako bere, da je tako vprašanje nujno, vendar je v tej večinoma zaslepljeno nahujskani družbi nujna tudi resnica o političnem kaosu, da nebi spet čez nekaj desetletij NENADOMA na dan prišle kake nove “hude jame”, s katerima sedaj nevemo, kaj početi in kako naprej.

  Če spoštujemo resnico, je za priznati, da sploh ne pretiravam, le kažem na resnična dejstva, ki so absolutno dokaživa; pretresimo le grimsa in pajdaše. Zavedam se pa, da so zelo kruta in prav zato “s prstom” ukažem na njih.
  slo-Izbrisani

 13. janko komentira:

  In še to: Ne zbujamo nobenega sovraštva. To je napačna ocena. Pravilna bi bila: pozivamo pravno državo k spoštovanju naziva pod katerim se za debelo plačilo skriva.
  slo-Izbrisani

 14. osamosvojitelj komentira:

  Kak prav ima Dežulovič (gostujoči Hrvaški kolumnist v Dnevniku), spuščamo se na nivo predvojne (1991) Srbije http://dnevnik.si/debate/kolumne/1042248016

 15. Alter komentira:

  Normalno, da boš kot sovražen do vsega, kar ni jugoslovanskega, proglasil izbris kot nekaj znatno hujšega in boš opravičeval komunistične zločine.

  Izbris je bil edina logična poteza za tiste, ki si niso uredili statusa. In 180 000 ljudi, ki si je to lahko uredila, dokazuje, da prebrisani niso upravičeni do nobenih odločba ali odškodnin.

 16. Alter komentira:

  Saj se mi je zdelo, da boto komunajzerji začeli s svojimi mantrami.

  50 let zločinskega in totalitarnega komunizma je dovolj dober razlog, da so se domobranci uprli temu zlu.

  Komunajzerji so pa zlorabili vojno za zločinsko revolucijo.

  Domobranci so branili demokracijo in svobodo. Partizani so nam pa prinesli namesto svobode 50 let totalitarizma.

  In zagovorniki prebrisanih, branite največji zločin, ki ga je kdo zagrešil v Sloveniji.

 17. Tilen komentira:

  Alter, ti verjameš v to, kar pišeš?

 18. osamosvojitelj komentira:

  Ne, on ne verjame, on ve. :)

 19. Alter komentira:

  Tilen, saj bi te vprašal, če znaš argumentirano in z resničnimi dejstvi ovreči moje trditve, pa vem, da jih ne znaš.

 20. vlatka komentira:

  Vse je hido za prizadete!!

 21. osamosvojitelj komentira:

  Res je.
  Rožletova zgodba http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/nedeljski/1042248996 sploh ni tako tragična (po posledicah), je pa simptomatična in vsaj mene se je dotaknila. Kako hladnokrvno so ga izbrisali, nihče se ni potrudil, da bi našel napako, zakaj njegov brat je Slovenec, on pa ne, pa skozi iste postopke sta šla.
  Vse bolj sem prepričan, da smo na področju bivše Jugoslavije največji nacionalisti, verjetno celo daleč največji – še zlasti upoštevajoč zgodovinsko ozadje, po katerem nam ni noben narod nič žalega naredil.

 22. Raketka komentira:

  Res je, med izbrisanimi se pojavljajo tudi zelo nelogične zgodbe, skregane z zdravo pametjo. Nič novega za hladno, brezčutno birokracijo. Te zgodbe nosijo s seboj osebno tragiko, ki jo zlorabljajo pokvarjeni posamezniki, ki se poskušajo materialno okoristiti z nastalo situacijo. Prav ta del izbrisa “gre v nos” večini državljanov.

  Na področju ex-Yu pa smo Slovenci najbrž najmanj nacionalisti, kar se kaže tudi v odnosu do meja, jezika in lastne kulture.

  Dojemanje naše narodne ogroženosti skozi zgodovinsko ozadje te postavlja na laž. Vse te narode, ki nas naj ne bi ogrožali, smo srečevali pri njihovih roparskih pohodih po našem ozemlju skozi stoletja. Če to ni dovolj za “ogroženost z zgodovinsko podlago”, potem res ne vem, kaj bi še potreboval več.

  Nasilna asimilacija (potekala je še celo v času prejšnje skupne države), genocid, pregoni in preseljevanja (če pogledaš samo zadnjih 200 let), poboji, itd.

  Vsekakor si boš moral vzeti v roke kakšno resno zgodovinsko knjigo zahodnih piscev, ki se bo v marsičem krepko razlikovala od romantičnih zgodbic režimskih zgodovinarjev ex-Yu, da se ti bodo odprle oči.

 23. janko komentira:

  Raketka, 24.3.09,08:24:
  Izbrisani nismo logične in “pojavljajoče se zelo nelogične zgodbe”. Smo ljudje z vsemi potrebami in čustvi in seveda, vsemi pravicami, ki ste nam jih slovenci slo-specifično odvzeli z prav tako zverinsko zlobo kot ste jih odvzeli tistim v FOJBAH, Teharjah, Hudi jami, Krambergerju, Petriček-Siegfried-Zmagomirju, in, in, in, a le zaradi budnega očesa mednarodne javnosti z krvoločnim svinčnikom. In to je vaša resnična zgodovina brez knjge, ki jo priporočaš.

  Hladnost in brezčutnost, ki jo pripisuješ posameznikom, birokratom, je osebna legitimacija ogromne slo-mase, ki na tisoče in tisoče Internet-strani tekmuje z blatenjem SFRJ-Naslovencev, po trenutni potrebi posamezno: Bosancev, Srvatov, Srbov, čefurjev, Romov, …, ali pa vseh skupaj, ko ni specifične potrebe.

  Glede ex-Yu nacionalistov, kulture, jezika, meja, kot kaže ti močno manjka zdrave razsodnosti, saj so prav v tem naštetem vsi vaši doživljenjski problemi, s katerimi trpinčite ves svet okrog sebe, posebej zaradi perverznega sovraštva in podcenjevanja Srbohrvaščine zločinski trpinčite Neslovence z vašo slovenščino, ne sprašujoč se za razlog nesprejemnljivosti vaše slovenščine, ki jo bolno-narcisoidno imate za absolutni nad-jezik.

  Seveda, kot navajaš, bo potrebno odpreti oči, toda brez slo-barvnih očal.

  slo-Izbrisani

 24. Raketka komentira:

  janko, očitno si zgrešil bistvo mojega komentarja. Število šovinističnih spletnih strani in komentatorjev pri nas je v resnici zelo majhno, se pa na mnogih pojavljajo isti pisci. Jih pa povečujejo sovražni, protislovenski komentarji, kot je tvoj gornji.

  Ne podcenjujem osebnih tragedij in zgodb, ki so nastale kot posledica birokratskega izbrisa. Z vsakim, ki je doživel krivico, tudi osebno sočustvujem. Za vsakega je običajno njegova osebna tragedija najhujša.

  Lahko pa bi ti vrnil s svojim doživljanjem podobne zgodbe, zgodbe o tihem izbrisu vseh najzaslužnejših veteranov vojne 1991 v Slovenski vojski, ki ni nič manj tragična, le manj javno znana od vaše zgodbe. Je pa dolgoročno verjetno hujša in bolj usodna za narod, kot vaša, saj uničuje korenine domoljubja. Zgodbi sta povezani bolj, kot si misliš: zgodbo so nam namreč “skuhali” isti kuharji.

  V zgodbe pobojev in atentatov me ne mešaj, s tem nimam nič, zadeve pa obsojam enako, kot ti.

  Verjameš ali ne, kadar jaz obiščem svoje prijatelje na področju ex-Yu, z njimi ne govorim slovensko, saj sem tam gost v tuji hiši in se tako tudi obnašam. Če bi se v njihovi hiši obnašal kot gospodar (gazda) ali pa bi jim vsiljeval svoj jezik kot absolutni nad-jezik, bi me moji prijatelji kmalu upravičeno zasovražili in me brcnili na cesto.

  Prav v tem tiči jedro spora med Slovenci in ostalimi narodi, ki živijo v Sloveniji. Nihče ne zahteva od “neslovencev”, da opustijo svojo tradicijo, nihče jih nasilno ne asimilira, znanje našega jezika pa je potrebno zgolj za pridobitev državljanstva, kot je to urejeno v večini držav po svetu. Če nočeš biti državljan RS, tega znanja ne potrebuješ.

  Poskusi raje odpreti oči, brez vnaprejšnjega sovraštva do vseh Slovencev.

 25. janko komentira:

  Raketka 24.3.09, 10:32:

  Prosim za pojasnilo: Kaj je protislovenskega, ki ga v mojem komentarju tako razumeš, in ga v svojem komentarju meni očitaš?

  Naštevanje neizpodbitnih dejstev, kot je genocidni izbris SFRJ-Neslovencev iz RSP in ostalo našteto, je slo-zgodovina in resnica, ki sicer znajo boleti, a jih je potrebno dostojno pravično obravnavati. Ne pa v tistemu, ki jih ne pusti pomesti pod preprogo in pozabiti, takoj videti sovražnika.

  slo-Izbrisani

 26. janko komentira:

  • TUKAJ LE NEKAJ STRAŠANSKEGA INTERNET-SLOVENIZMA:
  • 33. JM10.03.2009 17:47:01
  Čefurji za lopato je vaše mesto in ne na internetu!
  • 17. majmun23.03.2009 19:11:31
  zbrisat je treba vse komuniste in jugo golazn-naj se priklučjo sfrj-jašem im svinino ki jih je povrgla.
  1. Štrigon pravi:
  11. marec, 2009 ob 12:42
  Ja gospoda v izogib vskršnim manipulacijam, izgleda da obstaja samo ta pot:
  Vse ljudi katerih se priimek konča na “ič” ali “ić” v krematorije.
  Vse ostale več ali manj sumljive pa zmetat v jame.
  A bo tako v redu dragi domobrančki ?
  • 7. bizbiz10.01.2009 18:15:24
  In kaj pa je Piccolo – že sam izraz pomeni Majhen. A se bomo usrali zaradi Majhnega??? Makaronarje z brcami razgnat, zanje je še strela škoda.
  • 30. zavednislovenec17.01.2009 14:39:53
  (+19)
  Jebem vam mater vsem ,ki ste na tem forumu prijavljeni pod kakršnim koli psevdonimom, ” pod okriljem ” fašistov, domobrancev,ipd. Da vas sram ni sodrga belogardistična, da sploh tlačite to slovensko zemljo, katere sploh vredni niste !! Da so za vaša umazana stopala, prelivali kri naši stare matere in očetje ?!! Enostavno je vsem nam zavednežem žal, da ste se uspeli izmuzniti situ fojb ter toplo upam, da se bo zgodovina kdaj ponovila in vam tokrat pobegi ” čez mejo ” ne uspejo. Fojbe vas čakajo !
  • 121. pjerebi129.01.2009 05:44:27
  ponovno kot že tolikokrat ponavljam—-zakaj si jih ne vzamete domov-dajte jim stanovanje,hrano obleko…it če so vam ti smrduhi tako pri srcu—če bi imel jaz lokal bi na njemu sigurno pisalo —za pse in ćefurje vstop prepovedan
  69. kranjec28.01.2009 07:12:01
  ne vem zakaj smo se borili spomladi 1943, če smo že leta 1991 totalno zgrešili.
  69. kranjec: Na koga se nanaša tvoja beseda “smo”?

  domoljub , 23. 2. 2009, 12:21
  SpamOdgovori
  -
  Izbrisani vabljeni na ples, igral vam bo Janez na puško – mitraljez.
  Jaz369
  23.02.2009, 15:05
  “Če ne bi bilo izbrisa, potem ne bi bilo odškodnin.”
  Ne pozabite tega tisti, ki se bojite, da bo Slovenija obubožala zaradi tega!
  Tu di jaz in moj otrok sva za kak mesec pristala med “Izbrisanimi”, čeprav sva rojena v Sloveniji in tukaj tudi odraščala, pa še vlogo za državljanstvo sem v roku oddala(!)
  pero69
  23.02.2009, 15:02
  srečni so lahko da živijo tukaj pri nas,itak so sami problemi z njimi.Če jim pa kaj ne paše,pa vagon pa prek Kolpe PA SI NAJ DELAJO RED TAM ODKODER SO SE PRIVLEKLI Z KRESALOVO VRED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  , 28. 2. 2009, 16:58
  SpamOdgovori
  -
  EDINO PRAVO — IZBRIS VSEH NESLOVENCEV KI DRŽAVI SLOVENK IN SLOVENCEV NE PRINAŠAJO NIČ; ZAHTEVAJO PA SOCIALNO PODPORO — POTREBEN BI BIL IZBRIS IN IZGON IZ EU!!!!!
  Jaz , 28. 2. 2009, 15:58
  SpamOdgovori
  Daj…
  …Todorovic in vsi ostali izbrisani – ODJEBITE. Pojdite od koder ste prisli in nehajte srati po nasi drzavi. Treba vas je zradirati.
  žurka , 28. 2. 2009, 15:42
  SpamOdgovori
  -
  Groza me je,da živijo taki pokvarjeci med nami,nas zmerjajo s fašisti in nacisti.Če žalijo poslance,žalijo tudi nas.Takemu bedaku,ki ni niti toliko inteligenten,da bi se naučil vsaj našega jezika ne privoščim niti litra zraka,ki ga je izdihal g.Grims.Upam,da bo poslanec Grims tožil tega pokvarjenca in mu izcuzal vse evre,ki jih ta primitivec tako željno pričakuje.
  • 2. M28.02.2009 13:21:59
  Ne govorijo zastonj , da je treba dat SRBE NA VRBE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Blueberry28.02.2009 13:24:51
  Ja kaj bi ti rad Todorovič…??? Marš ven iz Slovenije!!!
  • 12. seter28.02.2009 13:29:22
  Proklet srbjanc! Pozvani so bili vsi naj si uredijo status, ampak on je bil izbrisan ko se mu je rodil otrok! Ja čudno a ne, če ni naredil ničesar in čakal kaj bo z Slovenijo in na katero stran se bo potem prislinil! Kar se tiče omsamosvojitve je bil pa za, ampak ne lojalno!!! Pa se je na**** tako kot vsa ostala golazen ki je karkulirala! No takim ljudem ki se spranevedajo, ne znajo slovensko, in iščejo luknje po raznih dodatkih in bolniškah, se z lahkoto reče *****ji!
  • 13. prlek28.02.2009 13:29:36
  Mater,či bi ga dobo v roke!
  • 18. jan28.02.2009 13:35:54
  bomo vse todoroviče polovili jih naložili na živinske vagone in poslali v srbijo
  • 20. Laky28.02.2009 13:42:12
  PRASICA ČEFURSKA !!!! KJE SO VAŠKE STRAŽE, KJE SO PROSTOVOLJNE MESTNE PATRULJE – DA POSPRAVMO TO PROKLETO GOLAZEN VEN IZ SLOVENIJE. KAKO SI SPLOH UPAŠ GNUS-ČEFURSKA ! BI TI JEST DAL PRASICA KOSMATA…BANGY-JUMPING IZ SOLKANSKEGA MOSTI Z ELASTIKO IZ GAT ! PREŠ’Č POKVARJEN………
  • 27. komentar28.02.2009 13:52:13
  Sramota za državo in našo vlado da si sploh kaj takega lahko privošči. Vse izbrisane pa naj Kresalova naloži na svoje privat LETALO in njih odpelje v SRBIJO brez povratka znjo vred.
  • 37. Laky28.02.2009 14:13:43
  KRAMBERGER-SLOVENEC-JE BIL POSPRAVLJEN, DOBROTNIK IZ NJEGOVE ?????? A TA ČEFURSKA GNIDA BO NAM NA MITINGIH IN ZBOROVANJIH SOLIL PAMET – PA KJE STE SNAJPERJI – TO JE FUTR ZA SVIN’C !!!
  • 39. virus28.02.2009 14:15:25
  NEMA VRBA KOLKO IMA SRBA
  • 61. Bolfenk28.02.2009 14:53:02
  Pri vseh ostlih temah imamo različna mnenja in se v komentarjih razvije neko kreganje in debata. Pri izbrisanih pa smo si enotni in sploh ni debate. so pač izmečki naše družbe in če bi izbrisani imeli količ kaj osebnega ponosa, bi se že zdavnaj izselili v svoje države.
  • 98. Zmaj28.02.2009 15:36:41
  stanojko: smo v SLOVENIJI, piši po Slovensko…č.e.f.ur. Aja, ne znaš, tako kot večina vaših, bo treba na tečaj če boste hoteli biti v SLO, če na pa kufer in pot pod noge v smer od koder ste prišli
  • 112. yul28.02.2009 15:57:01
  2 M kaj pa je naredila Vrba grdega da bi morala nosit Srba
  • 135. el rocco28.02.2009 16:37:08
  Grims je gnoj tko al tko, ampak Todoroviča pa samo zapret v živinski vagon, zašvasat vrata da ne more pobegnit in raussssssssssssssssss !!!!!!!!!!!!! Svinja južnjaška pokvarjena !!
  • 154. Laky28.02.2009 17:09:47
  TODOROVIĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆĆUUUUUUUUUUUUUU – EJ, ČE JO HITR NE POBRIŠEŠ U GATAH ČEZ MEJO PROTI JUGU BOŠ DOBIL KARTO ZA NA “TOMAHAWK-6″ DA TE RAZFUKA NA 55.000 KOSOV NAD JUGO ! PROKLETA PODLASCA KOSMATA !
  • 156. drzavljan28.02.2009 17:14:15
  Kurbo Kresalovo bi zaprl skupaj z izbrisanimi, da bi jo vsi po vrsti zbrisali iz zemljske oble. Pizda jim materina.
  • 206. hrvat28.02.2009 18:32:24
  UPAM, DA BOSTE VSE ****E USTAŠKE IN ČETNIŠKE PA ŠE OSTALI ŠIMPAZOIDI POCRKALI PREDEN BO SPLOH KAJ RAZSOJENO. TO JE MOJE MNENJE IN MNENJE ŠTEVILNIH DOMOLJUBNIH SLOVENCEV, KATERI MORAMO VSAK DAN V SLUŽBO ZA 500 ALI PA 600€, PA LJUB TEMU PREŽIVIMO. VI BI PA NEKI DENAR, JEBO VAM P*S MATER, KAJ NI ŽE TO DOVOLJ, DA ZASEDATE NAŠA DELOVNA MESTA, VAŠI OTROCI ZASTONJ HODIJO V VRTCE (ZA NAŠE OTROKE NI MESTA, KER JIH ZASEDAJO OTROCI SIMPAZOIDOV) SKRATKA, DIHATE NAŠ ZRAK, SPIZDITE NA JUG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 207. hrvat28.02.2009 18:37:00
  199. Gambler28.02.2009 18:13:37 TO SO PRAVE BESEDE, BRAVOOOOOOOOOOOO, VSE KAR JE NA IČ JE ZANIČ, RAZEN PRAŠIČ. MISLIM, DA JE PRAVI ČAS, DA ŠIMPANZOIDI V TEH RECESIJSKIH ČASIH ZAPUSTIJO SLOVENIJO IN SPET PRIDE V POŠTEV TISTA PRAVA PESEM…………..samo milijon nas še šivi, na svoji zemljici, samo milijon nas dobro ve…………………..
  • 212. Gambler28.02.2009 18:42:42
  ŽIVEL GRIMS HVALABOGU DA SO TUDI PRAVI SLOVENCI V PARLAMENTU,JANŠA NE SE DAT PRAVI SLOVENCI TE BOMO VEDNO PODPIRALI.
  • 213. hrvat28.02.2009 18:43:21
  ZARADI OSEBNEGA PREPRIČANJA MI OSEBEK GRIMS NITI POD TOČKO RAZNO OD RAZNEGA NI PRILJUBLJEN. VENDAR V TEM POGLEDU, KO PA SE GRE ZA TOTALNO RADIRANJE ČEFURJEV, MU PA DAM PODPORO. ČE MU PRAVITE, DA JE NACI, ALI FAŠIST, NAJ BO0 BOLI ME KU**C SEM Z NJIM. SAMO, DA VAS BANDA JUŽNJAŠKA ZJEBEMO DO ONEMOGLOSTI. NE BOSTE DOBILI CENTA
  • 253. 1128.02.2009 19:49:18
  daleč proč, da bi bil nestrpen do drugih-tudi do jugovičev, ampak tega Todorovića bi pa z veseljem nataknil na kol! Žal mi je , ker se tako moram izraziti-baraba oz poden od človeka!!!
  • 255. razočaran28.02.2009 19:52:50
  skalarka pa stanojko – s todorovičem z nepovratno karto na račun države ven iz slovenije čeprav na račun države naučite se slovenščine pa latinice MARŠ podpis – vojni veteran za slo
  • 264. frick28.02.2009 20:08:42
  Todoroviću pripada odškodnina in sicer metek v glavo !!!
  • 352. svarun28.02.2009 23:37:35
  348.vigy Imaš prav,ampak si se gdaj vprašal zakaj tako?Po vojni smo v slovenska industrijska mesta pripeljali na kupe južnjakov nk.delavcev,jih zbasali v barake in podobna poslopja.Z kom naj bi pa potem govorili slovensko.Saj je bil pogosto tudi vratar njihov.Seveda so jih domačini gledali z viška.Praviloma so bili dobri zgolj za delo nikakor pa za družbo,ali celo sorodstvene povezave.Sicer pa za kramp in lopato ne rabiš ravno slovnice.Poročeni pa so med seboj in govore po svoje!

  • 353. SubaruFreak28.02.2009 23:38:45
  prekleti ****i izkoriščevalski oportunistični… Za te bo denar, kaj pa trenutno stanje, ko so nekateri s po 300 evri plače, oziroma še hujše, ko so ostali brez zaposlitve zaradi ”krize” … Njim raztalajte tale denar, teli ****ontarji izbrisani nej se pa samo ***ajo u rit! ne rabimo jih v Sloveniji, kar lepo naj se spokajo na vlak pa nazaj od koder so prišli!!! Banda pokvarjena
  • 389. Beast01.03.2009 07:07:49
  todorovica je treba obest na vrbo!! se prostovoljno javim da mu zategnem strik okol vrata, pa naj me pol obtozjo umora, mucenja itd..rade volje sam da njega pospravam..a ostale tako imenovane izbrisane..kilo kruha, mal soli, litr vode v vrecko pa mars pot pod noge. ce jim tuki ni vsec naj spokajo kam drugam. zdej taki k delamo bomo placeval njim odskodnine, k so lenuhi? a kaj nasi froci? bojo pa cez par let socialni problem, pa itaq nebo dnarja zato, tko da smo spet oplel. grrrr….
  • 397. perči01.03.2009 07:53:39
  362. sdlw0 Popolnoma se strinjam s teboj. Siolov administrator je odgovoren za preveliko liberalnost komentiranja člankov. Žaljivke, psovke in nespodobno pisanje er sovražni govor bi morala biti prepovedana. Imam svoj pogled na zadevo “izbrisanih”, vendar nisem pripravljen komentirati članka na mestu, kjer je dovoljeno vse.
  • 406. roksa01.03.2009 08:47:26
  ZADEVA JE ČISTO ENOSTAVNA!!!TODOROVIĆA IN JEMU PODOBNE BI STLAČO V ŽIVINSKI VAGON, PA VSAKEMU KRIGL LEDA POLEK, DA NEBI BIL HIN OD ŽEJE, POL PA ZA NIŠ!!!!!!!!!
  • 411. kuhar01.03.2009 09:52:20
  Leta 1941 je Amerika po vstopu v vojno vse Amerikance Japonskega rodu poslala v logorje.Takrat se ni nihče razburjal.Škoda,da ni Slovenija ubrala to politiko,dokler se ni končala vojna na balkanu.Kaj bi pa potem Todorovič trobezljal o odškodnini.

 27. Raketka komentira:

  janko, sedaj pa nam že smetiš.

  Ne vem od kod pobiraš te komentarje, je pa očitno, da na tistemu forumu, če gre za forum, ni administratorja, ki bi preprečil tak nivo izražanja.

  Protislovenski sovražni govor v tvojih komentarjih:

  - “ki ste nam jih Slovenci slo-specifično odvzeli z prav tako zverinsko zlobo”
  (torej smo, po tvoje, VSI Slovenci krivi za ravnanje peščice politikov?)
  - “Glede ex-Yu nacionalistov, kulture, jezika, meja, kot kaže ti močno manjka zdrave razsodnosti, saj so prav v tem naštetem vsi vaši doživljenjski problemi, s katerimi trpinčite ves svet okrog sebe”
  (meni torej manjka razsodnosti, ker ne sledim slepo ne tebi ne drugim populistom? Mi, torej VSI Slovenci trpinčimo VSE okoli sebe? Človek ali ti sploh veš, kaj si zapisal? Zakaj ti je bil potreben prav osebni napad name, čeprav me verjetno sploh ne poznaš?)
  - “zločinski trpinčite Neslovence z vašo slovenščino”
  (upam, da si razumel moj odgovor na to trditev: samo tisti, ki želijo slovensko državljanstvo, se morajo naučiti slovenščino. Upam, da te kakšen drug jezik, npr. albanščina, ne trpinči enako, saj sicer izpadeš natanko tisto, kar očitaš drugim.)

  Na tvoj, na trenutke osebno žaljiv komentar, sem ti poskusil odgovoriti strpno in kulturno. Nato si nametal kup komentarjev, ki naj bi izvirali iz slo-forumov, brez povezave, od kod si to kopiral.

  Nek odstotek ljudi v vsakem narodu je šovinističen. Podobnih komentarjev, na račun Slovencev in drugih narodov, najdeš v vsaki državi. To pa še ni dokaz, da je država genocidna in da so vsi njeni državljani zločinci. Ne verjameš? Sprehodi se na npr. hr, bih ali srbske forume in si oglej “cvetke” o Slovencih ali drugih narodih.

  Ko boš res razumel, kje je jedro spora, zaradi katerega je prišlo do “slo-izbrisanih”, boš razumel tudi to, da nasilje rodi nasilje; isto velja za sovražen govor. Razumem, da si verjetno čustveno vpleten v celo zgodbo, vendar ti to ne daje pravice žaliti vsevprek in vsakogar.

  Le malo pomisli: bi slovensko Ustavno sodišče sprejelo sklep o “izbrisanih” v taki obliki, kot ga je, če bi bili VSI Slovenci tako zelo slabi?

 28. janko komentira:

  Raketka: že proti svoji volji se silim slediti tvojim nekorektnim navedbam, s katerima me neosnovano obtožuješ. Po vrsti:

  Smetim? Z navedbo slo-Internet-produktov?
  Nujno ti bo pobrskati po nekaj stotisoč Internet-strani pod pojmi: Tujci, Izbrisani, Hrvati, Srbi, Grims, Kresal,…, da boš svoje “smetenje” pripisal pravima, zaslužnima.

  Glede strašanskega Internet-slovenizma, na katerga je nujo opozarjati v cilju odprave tega, poskušaš to slo-zlo zakriti z odsotnostjo administratorja. Z administratorjem ali brez njega je navedeno neizpodbitno zloba slovencev, kot sem resnično navedel.

  Glede protislovenskega sovražnega govora je nujna doslednost, kjer je tvoja beseda “VSI” slovenci tvoja domišljija. Sam sem omenil le slovence, kar slo-politiki in tisti, ki po Internetu trosijo slo-nacistično zlo, nedvomno so.

  Glede ex-Yu nacionalistov, kulture, jezika, meja,…:
  Ali slo-genocidni izbris Neslovencev iz RSP, ki ga je na tem svetu izvedla le slo-politika, torej slo-specifično, ni trpinčenje Neslovencev?

  Ali “tukaj se govori slovensko” ni trpinčenje Neslovencev, ki jim slovenščina iz katerih koli razlogov ne gre?

  Ali napis “Tukaj je slovenija, obnašajte se po slovenski kulturi!”, ki ga je Vegrad-vodstvo obesilo na vrata samskega doma Bosancev, ki so dovlečeni iz Bosne da bi za mizerne plače delali po tristo ur na mesec, ni trpinčenje Neslovencev? Celo za smrtno ponesrečenega na gradbišču nihče ni niti trepnil. Je to slo-odnos do človekoveka življenja?

  Za osebni “napad” nate bo potrebno ponovno prebrati moj komentar, kjer razen v tvojem komentarju “manjka zdrave razsodnosti” ni nobene besede usmerjene tebi.

  Tvoje opravičilo slovencev, ki so v celotni slo-zgodovini izvajali najhujše zločine, z: “boš razumel tudi to, da nasilje rodi nasilje” za zdrav civilizirani razum nikakor ni sprejemljivo. Mnogi civilizirani poznamo: “ko tebe ciglom – ti njega kruhom.”.

  slo-Izbrisani

 29. janko komentira:

  Raketka, pa še to:

  Tvoje: “sedaj pa nam že smetiš” je neizpodbitno hudo poniževalni izraz, kjer to NAM nedvomno pomeni, nam slovencem smetiš ti manj vreden Neslovenec.

  Ali pa se motim?

  Če za tvoj NAM imaš morda drugačno razlago, jo pojasni.

  slo-Izbrisani

 30. Raketka komentira:

  Smetiš nam, bralcem tega bloga ker nam vsiljuješ tvojo resnico, z dolgimi citati, brez dodanih povezav. Pravzaprav mi ni popolnoma jasno, kaj te še drži tu med nami, če smo, po tvoje, Slovenci vir vsega zla (najbrž tudi v celi galaksiji).

  Trudim se ločevati tvoje čustvene izbruhe od preverljivih dejstev. Odnos do tujcev sicer ni v nobeni državi na svetu prav briljanten. Kot turiste jih upoštevajo, kot priseljence pa veliko manj. Seveda pomaga pri vzpostavitvi dialoga, če priseljenci svojih travm ne stresajo tudi po strpnih domačinih.

  Je nekaj forumov večjih podjetij in organizacij, kjer administratorji namerno in sistematično podpirajo provokacije ter verbalno nasilje nad drugačnimi. Presenečen boš, da so nekateri administratorji prav ekonomski migranti iz juga ex-Yu, na forumih pa so bolj pasji od kateregakoli Slovenca.

  Naj ti napišem jasno – nobenih zločinov ali zločincev ne opravičujem ali podpiram. Prav tako ne opravičujem ali podpiram lopovov ali lopovščin, ne glede na priimek ali poreklo. Morda, vsaj po tvoje, vsaj zato nisem najbolj tipičen Slovenec.

 31. Vanja komentira:

  Raketkea, prosim ,da ne govoriš v imenu bralcev, ker meni Janko ne smeti. Ker pa mu hočše pravico do nbesede odvzeti ti, s pozivanjem na neko drhaljenje med kobajagi bralci, si v bistvu onesanževalec tega bloga ti.

 32. Raketka komentira:

  Vanja, morda je tebi in še par posameznikom všeč agresivnost, šovinizem, ipd. združen z osebnimi napadi na drugače misleče in pljuvanjem po vsemu, kar spominja na Slovence.

  Za večino bralcev blogov pa to ne velja.

  Mimogrede, nikogar ne pozivam na “drhaljenje”, nikomur ne “jemljem besede”, nikoli ne “onesnažujem blogov” z dokazovanjem, da znam uporabljati Copy-Paste.

  Z vsemi sogovorniki poskušam ohraniti nek kulturni nivo pogovora, pa čeprav se morda z njimi ne strinjam.

  Zato je tvoj “odgovor” še največ povedal prav o tebi.

 33. Alter komentira:

  Janko je natrosil citate iz foruma nemejebat.com.

 34. Alter komentira:

  Zgoraj omenjeni forum je znan po vseh vrstah nestrpnosti – je pa tudi edini forum, na katerega se je spravil Hanžek, ker je edini, kjer lahko najdeš očitno nestrpnost do levici všečnih manjšin.

  Na drugih forumih tega ni, je pa ogromno nestrpnosti do politične desnice, do kristjanov, do sposobnejših…

 35. Alter komentira:

  Janko špila na tipično karto “ubogega mene”. Nič od tega, kar on pravi, ni trpinčenje neslovencev. Nihče ni prisiljen pisati na forume – torej mu tudi ni treba pisati v slovenščini.

  Enako velja za delavce, ki baje delajo za majhen denar. Nihče ni bil prisilljen priti v Slovenijo – so pa očitno razmere v Sloveniji boljše kot v matični državi, zato so z veseljem prišli sem.

 36. vanja komentira:

  pazite se paranojiki, kamor koli pogledaš komunist. komunisti so krivi za recesijo, zato, da Slovenija ni Švica temveč banana republika pred bankrotom in komunisti so krivi za globalno segrevanje. In vse babe vam bodo pojebali Bosanci..in jah tudi zato so krivi komunisti.

 37. Alter komentira:

  Vanja, ne misli, da boš s tvojo norčavostjo koga prepričala.

  Tvoja norčavost je znak pomanjkanja argumentov.

 38. osamosvojitelj komentira:

  Dost bo, pojdimo nazaj na tako in drugače izbrisane.

 39. ContrerasKATE komentira:

  If you are in a not good position and have no cash to move out from that, you will have to receive the business loans. Because it should help you unquestionably. I take car loan every single year and feel good because of this.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !