Častniki JLA in totalitarno pravo

Sem že mislil, da je to, kar delajo naši predsedniki in sodniki podpisnikom pisma višek, pa to v bistvu še nič ni. (Povzeto po zadnji Mladini izpod peresa koga drugega kot Matevža Krivica.)

Sukcesijski sporazum (SP) ima kup enih mikro razpok, ki jih sodniki in odvetniki še najdevajo (v vsakem krogu sojenja po eno novo, da bi ja tožniki umrli), najhujše pa je, da se te reči lahko urejajo z odloki in Demosova vlada je sprejela odlok, po katerem dobiš vojaško pokojnino, če si bil v treh mesecih po osamosvojitvi (brionski moratorij) na rednem ali bolniškem dopustu, ali na razpolaganju. Kje si bil med samo vojno, pa ni bilo pomembno. To je seveda noro in sodniki niso vedeli kaj bi s tem odlokom. Vse dileme so izginile z naravnost kretensko razsodbo Jambrekovega ustavnega sodišča (US), da je ta odlok skladen z ustavo. Obrazložitev je bila, da so z odsotnostjo »pokazali posebno naklonjenost do slovenske osamosvojitve«. Oslarija za oslarijo, od kdaj je pa penzija odvisna od tvoje naklonjenosti, ki jo je recimo povzročil zlom noge.

Se pravi vlada in US se delata norca iz samega sebe, če pa to ne zaleže, pa vskočijo sodniki. Predojeviču je do upokojitve manjkalo 2 dneva, predčasne upokojitve mu pa niso dali. Koljška pa so zavrnili, ker se je v domovino vrnil po parih letih.

Čad se je hotel vrniti v domovino, pa so Hrvati insistirali, da ostane – le zakajJ, in je na prošnjo Kučana ostal. V času spopadov na hrvaškem je pred pokolom rešil 8 duhovnikov, za kar mu je papež izrekel posebno zahvalo, koliko drugih pa je rešil s svojo miroljubnostjo, pa samo Bog ve – mislim v primerjavi s kakim nacionalno zavednim srbskim generalom. Od Slovenije pa ne dobi nikakršne pokojnine.

Glede Türkovega odgovora pa Krivic stoji na po moje bedni legalistični drži, da predsednik nima kaj komentirati odločb sodnikov in US, torej bi moral v odgovor napisati “po odločbah nasih sodišč vam nič ne pripada”. Kot da je odrekanje pokojnine nekaj minornega. Če bi Jambreka ustavili tukaj, morda ne bi sprejel tiste prav tako bedne odločbe o rezultatu referenduma o volilnih sistemih (ali pa morda obratno). Sem bil v volilnem odboru in točno vem, kakšna navodila sem dajal volilcem, US pa je mislimda 2 leti po referendumu “spremenilo ta navodila” – bedno in potem taisti Jambrek ustanavlja univerzo :( .

 • Share/Bookmark

16 odgovorov to “Častniki JLA in totalitarno pravo”

 1. Politkomisar komentira:

  Nekdo je potreboval meglo in jo tudi dobil. V Sloveniji je gospodarstvo v škripcih in najboljši način za prikrivanje je obujanje starih sovraštev.

 2. Alter komentira:

  Si pa res poln sovraštva do Slovenije in Slovencev, da tako pristransko podpiraš jugoslovanske častnike, ki so klali in pobijali po Sloveniji in drugje.

  Penzijo naj jim da Srbija – država, za katero so se borili.

 3. nevenka komentira:

  Alter, kaj ko bi prebral prispevek?

 4. nevenka komentira:

  Pa še Radotovega na isto temo.

 5. Alter komentira:

  Seveda sem prebral prispevek.
  Borili so se proti Sloveniji in za Srbijo. Torej naj jim Srbija da penzijo.

 6. Igor Đukanović komentira:

  Osamosvojitelj, pri tej temi sta oba z Mladino vgriznila v pretrdo jabolko. Želim vam vsaj malo uspeha, čeprav ne verjamem, da se bo sistem zbudil, da spusti skozi deset ljudi. Bolj verjetno je, da bo izumljal nove in nove izgovore do njihove smrti. Koga pa še zanima usoda desetih oficirjev, medtem ko gospodarska kriza stiska?

 7. Skoraj Izbrisani komentira:

  “Si pa res poln sovraštva do Slovenije in Slovencev, da tako pristransko podpiraš jugoslovanske častnike, ki so klali in pobijali po Sloveniji in drugje.

  Penzijo naj jim da Srbija – država, za katero so se borili.”

  Če bi malo pomislil bi se zlahka spomnili, da v “armadi klavcev” niso bili le Srbi, temveč tudi pripadniki drugih narodov. Tisti, ki tako “na splošno” uporablja besede “jugoslovanski častniki”, “klanje”, “pobijanje po Sloveniji”…naj si vzame čas in prebere še kakšno knjigo, ki je izšla zunaj naših, Slovenskih meja. Če pa se nam nikamor ne mudi, potem smo lahko prepričani, da bomo na naših knjižnih policah izvedeli kaj več o letih 1991, 1992…o raznih J , M ipd.
  Tisti, ki smo živeli v Jugoslaviji se še spomnimo prispevkov za pokojninsko blagajno. Pisec omenjenga komentarja je nekaj (grdo) zamešal…
  Oficirji in drugi zaposleni v JLA so med bivanjem v Sloveniji puščai tudi razne samoprispevke, da lahko stoji še kakšna slovenska šola…
  Za konec ali začetek: avtor bloga mora imeti močno motivacijo, da odpira teme, ki marsikomu zastanejo v grlu. Z zanimanjem bom prebiral naprej…

 8. Alter komentira:

  A zdaj me pa pošiljaš brati srbsko propagando?

  Bogi jugo generali, ker ne dobijo penzije, ki si je ne zaslužijo. Naj gredo v Srbijo, pa naj tam uživajo svojo penzijo.

 9. Skoraj Izbrisani komentira:

  re:Alter.
  Ali ni zanimivo kako desno usmerjeni tako radi uporabljajo besedo “propaganda”? V katerih državah še slišiš to besedo na vsakem koraku? Ja, tako kritizirana dežava kot je bila Jugoslavija ti ne gre iz glave, a ne? No, saj je tako kar prav. Tako boš saj malo razmislil katere napake ne boš počel tudi ti. Ali pa ne…

 10. osamosvojitelj komentira:

  Ko smo mi levičarji v 80. letih rušili nekdanjo domovino, pomladnikov ni bilo nikjer, le čemu? Ena od razlag je, da so se v tedanjem režimu kar dobro počutili in ko je na oblast prišel JJ so se spet dobro počutili, saj so zavladale manire iz sredine prejšnjega stoletja.

 11. Alter komentira:

  Nehaj kvasiti neumnosti. Vi levičarji, ki imate Janšo tako v nosu, niste ničesar in nikogar rušili.

  V nos vam pa gre, da je osamosvojitev izpeljal Demos, ne pa vi.

  Manire iz komunizma so vladale, dokler je bila na oblasti levica, ko pa je bila desnica, so pa vladale manire civiliziranega sveta.

 12. Alter komentira:

  Skoraj izbrisani, kakšne neumnosti pa kvasiš?

  Vem, da ti gre v nos, ko opozorim, za kaj gre v resnici – ko bi pa radi prepričali ostale, da ste ja objektivni in je vsega kriv “princ teme” JJ.

 13. Skoraj Izbrisani komentira:

  re:alter.
  Tvojega “princa teme” lahko povabiš na večerjo in kasneje na zajtrk. Najbrž si prezrl, da ti ga nisem omenil.
  Zaradi takšnih in drugačnih resnic so padala življenja. Glede na napisano pa preprosto sklepam, da bi moral po svetu hoditi ne z priprtimi očmi in prsti v ušesih.
  Ena od možnosti je, da lepo počakava katera “resnica” se bo prijela. Do takrat pa raje popij šalico čaja in prežveči persen. Uživaj v lepem vremenu!

 14. Alter komentira:

  Skoraj izbrisani, tema pogovra je bila v tem, tako, da se ne izmikaj, da nisi omenil JJ-a v zadnjem spisu.

  Resnica je samo ena in ni važno, v katero bodo komunajzerji prepričali neuke ljudi.

  Resnica je, da jugo generali nimajo pravice do slovenskih penzij. Ravno tako prebrisani nimajo nobene pravice do kakršnih koli odločb in odškodnin. Komunajzerji se trudijo nas prepričati drugače.

 15. Skoraj Izbrisani komentira:

  re: verjel ali ne tudi omenjeni “princ” je bil “komunajzar”.
  Sicer pa sva vsak na svojem bregu in končujem polemiko s teboj, ker imaš (očitno) zelo slabe življenske izkušnje z določenim obdobjem. Če bi obstajala možnost debate s teboj ob kavi bi ti iz svojih lastnih izkušenj opisal drugo plat…Lepo se imej in ne bodi tako zagrenjen

 16. Alter komentira:

  Ko komunajzer očita JJ-u, da je bil komunajzer, je očitno, da poskuša z manipulacijo doseči, da bi tisti, ki ne podpiramo komunajzerjev, njihovega “princa teme”, imeli za negativca. Pa vam ne rata.

  Mene ne zanimajo taki, ki mi bodo hvalili prejšnji zločinski komunajzerski režim.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !