Zahteva častnikov JLA je več kot upravičena

Iz pisma nekdanjih častnikov JLA sledi, da nekateri še vedno nimajo pokojnin in zdravstvenega zavarovanja, drugi pa le starostno pokojnino.

 

V zakonu o ratifikaciji Sporazuma o vprašanjih nasledstva (MSVN) v prilogi E točka 2 piše:

Vsaka država prevzame odgovornost za pokojnine, do katerih so upravičeni njeni državljani, ki so bili državni ali vojaški uslužbenci SFRJ, ne glede na to, kje imajo začasno ali stalno prebivališče, če so bile te pokojnine financirane iz zveznega proračuna ali drugih zveznih virov SFRJ in jih redno izplačuje….

 

V prejšnjem menda totalitarnem sistemu so v posebnih primerih (recimo informbiro) odvzemali leta službe z razlogom odvzemanja pokojnin. Bavconov odbor je o tem poročal z zgražanjem (povzeto po pisanju zadnje Mladine), v Sloveniji pa to delamo s podporo predsednika države, ki naj bi bil vzor demokrata. Od petih naslovnikov morda lahko kaj pričakujemo od varuhinje človekovih pravic (prejšnji varuh bi gotovo reagiral, kar bi ga lahko stalo marsičesa).

 

Podpisniki navajajo, da je to njihovo zadnje opozorilo o diskriminaciji, kaj bo naslednji korak ne navajajo, verjetno pa EU.

 

Je temu treba dodati še kaj več. Morda le to, da pisma na internetu nisem uspel najti, prebral sem ga šele v zadnji Mladini. Torej vse to bedno ropotanje brez da bi ljudem dali pismo v branje. Tudi slednje je na nivoju najbolj temačnega obdobja po II. sv. vojni.

 

Sam vidim eno samo možno razlago našega obnašanja, pristojni se bojijo javnega mnenja. Upam, da je res samo to. Hkrati upam, da bom doživel razsodbo EU inštitucije, ki bo Slovenceljne streznila, torej obvezo plačila vsega za nazaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi.

Tule najdete članek iz prejšnje Mladine, tule pa pismo častnikov JLA

 • Share/Bookmark

13 odgovorov to “Zahteva častnikov JLA je več kot upravičena”

 1. Mindy komentira:

  Veš kaj, dragi moj, ko so se odločali, na čigavi strani bojo, so se pač zajebali.

 2. Marcos komentira:

  Koga briga, kaj bo z njimi. Delovali so na strani agresorja, torej ne bi bilo pravično, da bi bili upravičeni do pokojnin, pravni red gor ali dol.

 3. Stavenskovrhski komentira:

  Da bi le bilo tako preprosto kot si zamišljata gornja komentatorja. Verjetno jima malce težav dela tudi mlečni EMŠO in obča izobrazba ter zmožnost razumevanja nekaterih temeljnih postulatov na katerih temelji ali bi vsaj morala temeljiti sodobna in demokratična družbena ( državna ) skupnost v sodobni Evropi.

  Ob neki drugi priložnosti na drugem blogu sem na to temo že napisal, in sedaj moram pač to še enkrat ponoviti, da v tej državi lahko sodijo le sodišča. Ko si to pravico soditi s pravnimi posledicami prisvojijo razna društva, neformalne skupine, nepristojni oblastni in drugi državni organi ali celo posamezniki, je s pravno in demokratično državo konec.

  Če je kdorkoli z liste podpisnikov v času osamosvajanja republike Slovenije storil karkoli v nasprotju s slovenskim in mednarodnim pravnim redom, je potrebno proti njemu vložiti obtožnico in sodišče bo odločilo o njegovi krivdi ali nedolžnosti. Dokler pa nihče med njimi ni ničesar obdolžen pred pravosodnimi organi in mu ni dokazana krivda velja za nedolžnega in moramo vsi to tudi spoštovati.
  Razen seveda, če ne želimo ponovno uvesti revolucionarnega prava, ki bi veljalo za one, ki nam niso všeč ter bi tako lažje obračunali s političnimi in ideološkimi nasprotniki oziroma tistimi, ki jih MI za takšne označimo.

  Čas bi že bil, da se v tej deželi začnemo o resnih stvareh pogovarjati resno. To seveda velja za vse.

 4. osamosvojitelj komentira:

  Ni tako komplicirano, kot ti pišeš :) , pokojnino se ne da odvzeti z nobeno sodbo, nobena demokratična država, celo Slovenija nima take kazni. Šlo bi edino, da se jim ne da dovoljenje za stalno bivanje – se pravi preko takratnega ali novega izbrisa, ali če je kateri od podpisnikov prišel v Slovenijo po vojni, v kar pa dvomim.
  Sploh pa kaj pa so drugega sodniki kot Slovenceljni, pa četudi prisilni zaradi strahu, da jih bodo sosedje maltretirali ali kaki Črni panterji resneje ogrožali. Podpisniki se pritožujejo tudi na sodnike, njihovega odnosa in izjav, torej so pravi slovenceljni, ki zaradi slovenceljstva ne vidijo niti v paragrafe.
  Sovraštvo Slovencev do drugačemislečih je nekaj najbolj groznega, nerazumljivega, večjega od vsakih načel, morda samo kaka Hipokratova prisega, ko je življenje ogroženo, vse ostalo je daleč spodaj.
  In za vse to so krivi mediji in razumni politiki, zamerim samo njim, JJ + kompanija je delala najboljše, kar je zmogla, vsak iz svojih bolj ali manj sprevrženih vzgibov. Sploh pa so ti ljudje tudi med tisto kao vojno delovali povsem drugače, kot jim danes očitajo, torej so žrtve brez možnosti, da povejo svoje videnje, celo zadnjega pisma pred EU jim nihče ne objavi, z izjemo Mladine (se oproščam, če je še kje kdo, na netu ga nisem našel).

  Sram me je, v kaki Vukojebini živim, kakega predsenika države, parlamenta, vlade, vrhovnega sodišča in kako varuhinjo čl. pravic imam. ;(

 5. Stavenskovrhski komentira:

  Za tako ostre sodbe pa ni potrebe. Pa tudi obupavati nad stanjem duha v tej deželi ni potrebno. Ne dovoli, da te osebna čustva zavedejo stran od vsebinsko dobro zastavljene vsebine bloga in bi na koncu pristal na nivoju ideološko zaslepljenih nasprotnikov.

  Drži se zgodovinskih in lastnih iskustvenih dejstev in spoznanj ter ne dovoli ideološkega moraliziranja ali celo kakšnega navijaštva. Ne v eno ali v drugo smer. Ne pusti se izzvati in ne sprejemaj takšnih izzivov.

  Tudi tvoja posplošena kritika slovenskega pravosodnega sistema je krivična.

  Lepo te pozdravljam!

 6. Rado komentira:

  Je pa zanimovo, kako so vsi stopili v en voz.
  Tudi Türk in Kučan. Čeprav oba poznata zakulisje. Izgleda, da si v tem političnem trenutku ne upata dajati niti nevtralnih izjav, kaj šele da bi namignila na zakulisno dogajanje med slovenskim osamosvajanjem.

 7. osamosvojitelj komentira:

  @Stavenskovrhski
  Nobene posplošene kritike sodišča ni v mojem odgovoru. Navajam napisano v pismu, na koncu pa se zgražam nad predsednikom vrhovnega sodišča, kateremu je bilo pismo tudi naslovljeno in če ne reagira, stoji na strani omenjenih sodnikov. To ni veliko manj kot celo sodstvo, čeprav tega niti slučajno nisem omenil niti tako ne mislim. Ne verjamem pa, da je več kot pol sodnikov, ki bi upali dosoditi izplačevanje polne pokojnine vsem, ki so do tega upravičeni, oziroma da jih je več kot 20%, ki bi prisodili izplačilo vseh pokojnin za nazaj skupaj z obrestmi.

  Glede Vukojebine je pa to že dolgo moje ljubkovalno ime za našo deželico :) Sicer pa hvala za opozorilo, verjetno je moj komentar res izpadel zelo neotesano, pa je bilo samo malo v afektu napisano to kar vedno bolj upravičeno včasih mislim o svoji deželici.

 8. Igor Đukanović komentira:

  Takšen odnos si politika komot privošči, ker gre (skupaj z vsemi zakonitimi in zamudnimi obrestmi in odškodninami za duševno trpljenje, ki bi ga utegnilo kdaj v bodočnosti dosoditi kakšno evropsko sodišče) za za državo minoren znesek. Edino denar pa vrti politiko. Politiki se bojijo le množic na cestah s svoiimi položnicami v rokah. Sploh jih ne skrbi, da bi s takšnim primerom po vogalih začeli razkrajati pravno državo.

 9. Alter komentira:

  Do oficirskih pokojnin te barabe niso v nobenem primeru upravičene. Tukaj jim ne more niti EU pomagati.

  Tu gre za priviligirane pokojnine in nimajo kaj praskati. Če jim država ne da privilegija, jim ga pač ne da.

  Evropsko sodišče pa tudi ni tako neumno, da bi razsojali v prid agresorjem. Če to razsodi v primeru Slovenija, Srbija, se bo vzhodna Evropa uprla – tam pa Ruse (njihove okupatorje) dejansko sovražijo.

 10. Alter komentira:

  Osamosvojitelj, če te je sram, da živiš v Sloveniji, te nihče ne sili ostati tukaj.

 11. Igor Đukanović komentira:

  Ne, Alter. Ne bomo mi šli. Šli bodo primitivci.

 12. Igor Đukanović komentira:

  > tam pa Ruse (njihove okupatorje) dejansko sovražijo.

  Sovražijo v skladu s 13. b paragrafom Ustave. Zares močan pravni argument. Pa s kime ja živim u istoj državi, jaooo?

 13. Alter komentira:

  Primitivci so tisti, ki žalijo Slovence in pravijo, da imajo generali okupatorske in zločinske vojske pravico do oficirske penzije – na račun nas Slovencev.

  A ne, kako bi bil ti vesel, če bi prepoved sovraštva rešila problem? Pa ga ne.

  Rusi so jih dolgo zatirali, zato ne moreš obsojati ljudi, če jih sovražijo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !