Najbolj zaslužni, da se ni Vukovar zgodil tudi v Sloveniji

Zaslužnih je veliko, zato ne vem kje bi začel, morda od najmanjše ribe, Nevena Boraka, ki je zavrnil ukaz za napad na Ljubljanske kasarne. Čuden začetek, še bolj čudno nadaljevanje, Stane Brovet, ki ni podpisal ukaza za 24 urni splošni napad na Slovenijo, Vasil Tupurkovski, ki se z malimi dejanji ves čas kao vojne, predvsem pa prej, trudil, da se razpad Juge ne bi odvil po krvavi poti, Kadijevič, ki je kot legalist in realist (zavedal se je kam bi pripeljala intervencija JLA kjerkoli v ex-Jugi, pa tudi v Sloveniji) čakal na kakršenkoli ukaz predsedstva, ki pa ga ni bilo.

Pa še nekaj manj »čudnih«, vsi golobi, ki so preprečili, še hujše norosti jastrebov (predvsem JJ, Krkovič in Kacin) in seveda vsi tisti teritorialci in policaji, ki niso ubogali norih ukazov.

Ker nisem noben zgodovinar in ne zbiram gradiva, je zgornji spisek samo simboličen, v njem pa samo tisti, za katere vem, do so zaslužni in so mi v minutah pisanja tehle borih vrstic prišli na misel. Morda čisto malo tudi kot provokacija oziroma kot ponazoritev kam me je odneslo nasprotovanje našemu stanju osamosvojitvene resnice. Sem pač skrajnež, priznam, ko me nekaj zagrabi grem do konca in čez.

  • Share/Bookmark

51 odgovorov to “Najbolj zaslužni, da se ni Vukovar zgodil tudi v Sloveniji”

  1. Raketka komentira:

    Nobena vojna ni sterilno čista, ne glede na to, koliko časa traja. Na koncu šteje samo rezultat, napake pa zmagovalec običajno pomete pod preprogo.

    Iskanje “dlake v jajcu” moti tudi mene, saj leži glavni problem vojne 1991 popolnoma drugod: v zlorabi nacionalne evforije ob osamosvajanju s strani nekaj posameznikov za polnjenje lastnih žepov s krvavim denarjem od orožja. Tako kot je “rdeča revolucija” leta 1945 (po 2. svv) vrgla umazan madež tudi na NOB, ga nekaznovane orožarske zgodbice še danes mečejo na osamosvojitveno vojno 1991.

    Igor, prve dni vojne ni bilo kaj dosti trigger-happy posameznikov. Po večdnevnem ne spanju, psihičnih pritiskih in spremni propagandi pa se jih je pojavilo nekaj več, kar je po svoje tudi razumljivo. Med njimi tudi takih, ki so ogrožali vse okoli sebe, vključno s soborci.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !