Čemu tale Blog

Imam nekaj čez 50 let, sem veteran vojne za Slovenijo, čistokrvni Slovenec. To slednje je sicer butast podatek a se bo verjetno izkazalo, da potreben in za mnoge neverjeten – skupaj z veteranstvom.

Veteran ??? zato ker sem kot teritorialec 5 dni doma čakal kot druga izmena in nato en dan »kao slavil zmago« oziroma se “veselil”  trenutka, ko je Jovič sporočil ukaz o umiku JLA iz Slovenije. Sem mislil, da si veteran po letih vojskovanja in ko imaš ene 60 let :) :(

 Odločitev za tale blog se je kuhala dlje časa, namen pa je razčistiti dilemo zakaj hudiča imam o osamosvajanju in naši vlogi pri razpadu Juge povsem drugačno mnenje od ogromne večine državljanov? Zakaj skorajda vsi gledate na takratno dogajanje tako kot nam trobijo medijska trobila in kot piše Pirjevec v knjigi Jugoslovanske vojne 1991-2001? Je moja ocena o našem nacionalizmu, ki je povzročil birocid (izbrisani) prava? Morda pa mnogi mislite podobno, a ste modro tiho.

Nekaj je k odločitvi za pričujoči blog prispevala tudi Srebrenica oziroma resnica o njej, kot sem jo izvedel od Hasana Nuhanovića (upam, da se vam po kliku na tole ne bo sesul IE, kot se meni) in knjiga Florence Hartmann. Pred tem sem bil še v dilemi, morda pa bi mednarodna skupnost vendarle kaj naredila, če bi nas JLA zares napadla, in so imeli naši osamosvojitelski petelinčki zaledje.

In zakaj bi nas JLA sploh in zares napadla, po moje samo zaradi našega povsem zgrešenega vojaškega odgovora – beri primitivnega provociranja, ki nas je parkrat pripeljal na rob katastrofe. Postalo mi je jasno, da iz zahoda razen blokade dolgo ne bi prišlo nič, po ogromni škodi in žrtvah pa bi seveda prej ali slej vendarle dobili samostojnost, naši jastrebi pa bi bili kljub vsemu še vedno slavljeni in do sodnega dne ostali svetinja na oltarju slovenstva. Pa so bili le navadni napihnjeni kaplarji.

 

Skratka namen tegale blogca je znižanje piedestala na katerem se šopirijo osamosvojiteljski (milo rečeno) petelinčki.

 

Kao vojna

 

Skratka JLA je od Markoviča dobila ukaz, da na mejne prehode oziroma carinarnice inštalira Yu carinike. Tega so se lotili s tanki (kot demonstracija sile, ki bo prestrašila naše politike), mi pa smo jih blokirali in po nekaj dnevih začeli nanje tudi streljati – torej mi smo prvi streljali, enako kot na Hrvaškem – kolikor mi je znano. Ste že videli vojno, kjer napadeni začne streljati?

V tankih so bili mladi vojaki, ki so takrat služili domovini, v nekaterih maneverska ali sploh nikakršna municija, samo osebna oborožitev s parimi okvirji municije za kalašnikovko. Na drugi strani pa Kacin z notoričnimi lažmi in direktnim provociranjem JLA, da nima več kot dveh za boj usposobljenih letal (po spominu) in na terenu petelinčki, ki so z armbrusti sesuvali objekte in tanke, iz katerih so lezli okrvavljeni (tudi slovenski) vojaki – bolje rečeno otroci.

In JLA je reagirala, napisan je bil ukaz o 24 urnem splošnem napadu iz vseh orožij vključno z aviacijo, s ciljem, da prizemlji naše petelinčke. K sreči Brovet ni podpisal. Kdo je ob drugi priliki obrnil avione, ki so bili že v zraku, ne vem, verjetno kateri od »največjih izdajalcev« domovine, morda Kolšek.

 

JLA ni isto kot Srbija

 

Da srbski nacionalisti in JLA ni eno in isto, v Sloveniji malokdo ve. Pa je po pričanju zahodne zgodovinarke Kadijevič razmišljal o odstranitvi Miloševiča, o tem je celo govoril s Kučana, pa ta ni kazal kakega interesa – je bilo doma v Sloveniji preveč dela. Itak pa, če bi se kaj vprašalo Slobota, Joviča in ostale jastrebe, bi se JLA z dnem naše osamosvojitve mirno umaknila na črto Virovitica-Karlovac-Karlobag. Taisti jastrebi so že mesece pred osamosvojitvijo ponujali mirno razdružitev, pa so bile ostale republike seveda proti, Slovenija jim je bila še zadnje upanje, da ne bo prišlo do tega, do česar je prišlo.

 

Medijsko nojevstvo

 

Po vseh republikah nekdanje Jugoslavije (delna izjema je bila Hrvaška) so že pred leti vrteli dokumentarce in pogovore radia Svobodna Evropa s člani Yu predsedstva. Vse to bi bilo za nas prehudo skrunjenje svetinje imenovane osamosvojitvena vojna. Sem pa tja je bilo zaslediti kak šokanten članek (recimo Pol Ljubljane bi letelo v zrak v Nedeljcu), ali pogovor z »izdajalcem« (Brovet) in lanski Dnevnikovi DVD-ji. Iz omenjenega članka, objavljenega pred dobrimi dvemi leti, izhaja, da je bil izdan ukaz za minometni napad na ljubljanske kasarne. Samo v Šentviški kasarna je bilo (povzeto po članku) okoli 1600 vojakov in starešin, 12 oklepnih vozil, 5 samohodnih orožjih 2 x 57 mm, 9 havbic 105 mm, 9 havbic 155 mm in 9 120 mm. Vojaki so bili dobro vkopani in imeli so tudi številne netrzajne topove in minomete 120 ter 82 mm. Poleg tega so imeli po uvedbi divizijske oborožitve še 16 havbic 155 mm, ki so jih razporedili na rokometnem igrišču. Že prvi dan vojne je s Šipćičem navezal stik predsednik izvršenega sveta občine Šiška Peter Zule in podpolkovnik je takrat zagrozil, da bodo armadne sile ob najmanjšem posegu proti vojašnici uporabile vsa svoja bojna sredstva. Zatrdil je, da so vsa topniško-raketna sredstva, ki jih ima na voljo, usmerjena proti točno določenim ciljem v Ljubljani in okolici. Zagrozil je, da bo najprej razstrelil poslopja predsedstva Slovenije, izvršnega sveta in skupščine, vodovodno in transformatorsko postajo v Klečah, ljubljansko plinarno, tovarno Color v Medvodah in tovarno Belinka v Dolu. Na na naši strani so bili trije minometni vodi (za vse kasarne), v enem od njih (namenjenem šentviški kasarni) 8 minometov 82mm s 360 minami. Nevenu Boraku se imamo zahvaliti, da ni prišlo do katastrofe, ko je dobil ukaz je zaklel in ga zavrnil. Drugi so k sreči nekaj zamujali in menda dobesedno sekundo pred začetkom napada je prišel kontra ukaz.

Kolikor mi je uspelo izvedeti, se je v uredništvu Nedeljca oglasilo le nekaj sodelujočih, ki so pohvalili članek, česarkoli drugega pa vsaj jaz nisem zasledil, pa tudi Google vrne en sam zadetek, seveda na Nedeljca. Zame je to tako neverjetno, da ne bi nikomur verjel. Upam, da mi bo tale blog vsaj malo razsvetlil zame nedojemljive globočine povprečne slovenske »civilne« in politične duše, ki mrtvo-hladno ignorira dotični članek. No ja, tole je bolj retorično, vse bolj se mi namreč “šajna”, kako močni so temelji nacij, pa če so še tako krhki, krvavi… in kako malo je treba, da se ljudstvo z največjim veseljem loti sosednjega ljudstva z vsemi resursi kar jih premore. Seveda je tu vsaka pamet in dejstvo nekaj nezaslišano krvoskrunskega.

 

Pripisano 16.1.08

Upam, da je iz napisanega razvidno, da gre in bo tudi v bodoče v mojem pisanju šlo izključno za moje videnje takratnih dogodkov in da s tem ne nameravam nikogar žaliti, klevetati ali kakorkoli prizadeti.

 

 

 • Share/Bookmark

47 odgovorov to “Čemu tale Blog”

 1. Vanja komentira:

  Dragi osvoboditelj, vse to sem nekako “razumela” že iz osamosvojitvenega dokumentarca na rtv, ki naj bi sicer našo 10 dnevno vojno glorificiral. Z vsem o čemer pišeš, se strinjam, zato o osvboditivi Slovenije nimam želodca poslušati. Tiste dni sem ravno prišla nazaj v Slovenijo na počitinice iz Kanade kjer sem dolog časa živela. Vsakič, ko razkrijem svoje poglede na osamosvojitveno vojno-me hočejo sicer povsem normalni ljudje linčati, pa sploh nimam nobenih insajderskih informacij temveč samo zdravo pamet nekontamirina z raznimi nacionalističnimi in patriotskimi prizvoki. pripadanje skupinam me pač nikoli ni preveč vzburjalo. Z masami se ne identificiram.
  Ja, že kar nekaj časa vem, da je JLA poskušala krvavo vojno v Jugi preprečiti- in da ni JLA tista, ki ej vojno začela. Prava pizdarija je nastala potem, ko se je je JLA razpadla po šivih. Zato tudi mislim, da imajo prav tisti, ki hočejo Slovenijo tožiti zaradi vojnih zločinev, ker so bile vse žrtve maldih fantov-vojakov otrok -povsem nepotreben in posledica bahškega in primitivnega sadizma nadebudnkh teritorialcev. Jaz jih nadebudni teritorialci kličem že kar nekaj časa.

 2. Nurudin komentira:

  opala. vsekakor zanimiv prispevek in ponuja konkretno drugačen pogled. ne mislim sicer debatirat, ker bi težko karkoli argumentiral, ker imam premalo znanja. ob času osamosvojitvene vojne sem imel dve leti. vsekakor pa se tale verzija možnih dogodkov nekako prekriva z mojo predstavo o mentaliteti slovenskega naroda. no, upam, da na blog pride še kakšen prepirljivec. tematika vsekakor ponuja veliko možnosti za razcvet.

 3. osamosvojitelj komentira:

  @Vanja, Če se prav spomnim, so naši posneli 2 dokumentarca + enega o prebegu pilotov z Gazelo. Je bilo pa v teh dokumentarcih kup dokazov, da imava prav, celo Ađičev nagovor nacije, ki sem ga takrat v živo sprejemal z grozo, je lepo pokazal, za kaj je šlo: “svirepo su nas napali”.
  Sicer pa je od vsega, kar sem prebral in pogledal najbolj zgovoren intervju Vasila Tupurkovskega. Na http://www.slobodnaevropa.org/Content/Article/1045340.html imaš pod sliko linka na 2 videa

 4. olna komentira:

  Osamosvojitelj,

  šele zdaj sem prebrala ves tvoj post, zelo, zelo zanimivo. Sama problematiko premalo poznam, da bi lahko komentirala, je pa zanesljivo precej ljudi na blogih, ki bi se z veseljem spustili v debato. Seveda tudi takih, ki te bodo zmerjali in se norčevali, ampak to spada zraven.

  Problem je, da jih moraš pritegniti, saj ne vedo zate. Javljaj se na najbolj “obljudene” bloge in tam mirno opozori na temo svojega bloga – vendar ne samo v dveh besedah, ampak po možnosti s kakšno “udarno” trditvijo, ki jih bo zaintrigirala. Recimo, “Resnica o 10-dnevni vojni” ni dovolj privlačen naslov, da bi nekdo šel pogledat, saj je bilo sorodnih naslovov že veliko. Izlušči nekaj, kar se ti zdi posebej pomembno, dovolj neznano, vsaj nekoliko senzacionalno – mirno izberi kakšno kratko, agresivno formulacijo, ki lahko diši po nečem škandaloznem. Ko pritegneš komentatorje, bo šlo lažje naprej, ker te bodo – če boš dobro skrbel zanje – še naprej obiskovali.

 5. Tony komentira:

  Pohvale za zelo zanimivo tematiko bloga!

  V tistih dneh, ko so v prvih dneh vojne okrog šentviške vojašnice v jarkih ležali TOjevci, je bil med njimi tudi moj stric, ki pravi, da so bili vsi naši tam praktično brez orožja, puške sam ni dobil, ker jih enostavno v tisti fazi nismo imeli. Starešine so jih tolažili z besedami, da na drugi strani zidu štejejo samo glave TOjevcev zunaj in da je samo to važno… :P

 6. Alter komentira:

  To je en kup laži enega frustriranca. Prva je streljala JLA, ki je dan po osamosvojitvi tudi protizakonito okupirala mejne prehode. JLA je bila ilegalna vojska v Sloveniji od 26. junija 1991. In ni imela pravice okupirati Slovenije.

  Zelo beden izgovor je to, da se Slovenci ne bi smeli braniti, ker JLA ni poslala v Slovenijo dovolj močne vojske. Največja laž in manipulacija je pa to, da naj bi Slovenija provocirala JLA.

  In ker smo se Slovenci osamosvojili, smo po tvoje krivi, ne pa Srbi, ki so vse skupaj zakuhali. Slovenci nismo silili Srbov, naj napadejo kogarkoli.

  Nič se pa ne čudim, da je navijaško levičarski dnevnik objavil take lažnive in manipulatorske laži. Saj je ja treba očrniti Janšo in desnico (večina osamosvojiteljev je bila desničarjev).

  Če bi bili tvoji ljubljeni generali res take dobričine, sploh ne bi poslušali ukazov iz Srbije, ampak bi se takoj predali slovenski vojski in ne bi napadli Slovenije.

  Ljudje pa smo skoraj soglasno sprejeli odločitev, da gremo ven iz Jugoslavije. Torej nas nihče ni imel pravice tu ovirati.

 7. Alter komentira:

  Treba je tudi vedeti, da so jugoslovanski generali lagali in zganjali propagando. Za njih je bil napad na JLA to, da so postavili ovire – tovornjake in avtomobile itd., ker pač boljšega niso imeli.

  Tudi z orožjem niso bili 100% pripravljeni.

  Največja napaka, ki jo je pa naredil svet v tej vojni pa je, da so uvedli embargo za vse bivše republike. Embargo bi morali uvesti le za Srbijo, ostalim pa omogočiti nakup orožja s popustom – za obrambo.

  Normalno pa je, da so se tudi v Sloveniji dogajale napake in da ni bilo vse idealno. Ampak iz tega zganjati gonjo proti našim osamosvojiteljem, je pa svinjarija.

  V vojni se pa uporablja sredstva, ki jih imaš na voljo – tudi s prelisičenjem nasprotnika.

 8. osamosvojitelj komentira:

  To, da lahko začnemo streljati, je odločilo naše predsedstvo, prej se ni in vsi vojaki, še zlasti pa kasarne so imele ukaz, da se strelja samo v samoobrambi. Izjeme so bile, a redke.
  Na članek v Nedeljcu pa ni bilo pripomb, tožb…, torej je vse do pičice res. Neven borak je na napade JJ-a na TV dejal, da če ne neha, bo povedal kar ve in potem je bilo vse tiho. Poleg tega za agresijo ni bil nihče obsojen, kao agresorji pa dobivajo naše penzije.
  Taka so dejstva.
  Najbolj je pa zgovorna tvoja trditev, da je bila večina osamosvojiteljev desničarjev. JJ, Kacin, Bavčar in slapar, ter bolj ali manj celo predsedstvo je bilo leve prevenience, po hostah in grmovju pa smo bili vsi iz spiskov TO in policije. To govori o tvojem ideološko omejenem pogledu, tipičnem za nekega nacionalista, meni pa gre samo za odprtje zornega kota.

  Alter, prosim, da ne nadaljuješ z debato, ker nima smisla, povedala sva svoje.

 9. Alter komentira:

  To, da ni bilo pripomb ali pritožb na članek v nedeljcu, še ne pomeni, da je bilo vse do pičice res.

  Vse, kar pišeš, je tako v oblakih. Neven Borak ni nikogar utišal. Samo ukvarjal se ni nihče z njim.

  Nihče od jugo generalov ni bil obsojen zaradi tega, ker je levica tako naklonjena njim. To pa zato, ker imajo o levici še iz časa komunizma neprijetne podatke. In tako so jih utišali. In ker so naši mediji vsi podrejeni levici, na to niso opozorili.

  Razen Kacina, so vsaj najbolj vidni nekako nepriljubljeni pri levici – še posebej Janša. Zato sem slišal tudi o osamosvojitvi že veliko neumnosti.

  Jaz nimam ideološko omejenega pogleda, samo ti si nasedel srbski in levičarski propagandi.

  Seveda sem pa napisal tisto bistvo, ki pa tebi ni všeč.

 10. Janči komentira:

  Še en vidik si pozabil omeniti – da se je hkrati z nami osamosvojila tudi Hrvaška. Menda je bilo ja vsakemu oficirju JLA jasno, da nima smisla izvajati velikih akcij v Sloveniji, če nimaš nadzora nad vmes ležečo Hrvaško. JLA oktobra 1991 ni bila poražena, samo reorganizirala je svoje delovanje in se usmerila na vzhodno Slavonijo.

 11. Alter komentira:

  To izgleda, kot, da bi poslušal srbske nacionaliste… Kakšni izgovori, da bi prikazali JLA kot zmagovalko, osamosvojitelje kot zločince in jugoslovanske zločince kot heroje.

 12. Stavenskovrhski komentira:

  Alter zapiše:
  “Saj je ja treba očrniti Janšo in desnico (večina osamosvojiteljev je bila desničarjev).”
  __________

  Dragi prijatelj tokrat pa si krepko brcnil mimo. Največja večina aktivnih in tistih v rezervi, osamosvojiteljev ( pripadnikov TO ) je bila članov ZKS – torej komunistov. Nekateri so res nekaj časa pred spopadom komunistično organizacijo zapustili, večina pa jih je bila v času vojaškega spopada še vedno članov. Skoraj ves starešinski kader tako v TO kot v Milici je bil še aktivno v članstvu ZKS.
  Tisto kar ti danes imenuješ “desničarji” je vse bilo v globoki ilegali, razen tistih, ki so imeli zagotovljene zase in za svoje družine “rezervne položaje” v tujini.
  Takoj, ko je bilo burje konec, pa so planili na svetlo in začeli zelo agresivno zavzemati družbene položaje in njihova največja zasluga je, da so uspeli v nekaj letih popolnoma uničiti največji del gospodarstva ter na cesto pognati tisoče delavcev.
  O tem kaj se je v resnici takrat dogajalo se bo še pisalo. Ni pomembno samo to kar se je dogajalo v Ljubljanski krajini, pomembno je tudi to kar se je dogajalo na Štajerskem, Primorski, Koroški in še kje. Še bo zanimivo, ko bo Resnica začela slačiti svoja na silo oblečena oblačila ter razkazovati svoje resnične čare.

 13. Igor Đukanović komentira:

  Hu, odličen blog. Zelo sem te vesel. Vem, da boš po mojem komentarju še bolj poslušal o srbsko-levičarski navezi, a ne nameravam ničesar razlagati. Naj navalijo. ;-)

  Ja, zelo sem vesel, da se o “veliki desetletni (pardon dnevni) domovinski vojni” govori tudi brez dvignjenih zastav in fanfar. Kot exchange student v Združenih Državah sem doživel, da so mi v (resda eni boljših) srednjih šol pri pouku zgodovine mrtvo hladno razlagali, da so njihovi osamosvojitelji borili zato, ker folk ni hotel plačevati davkov. Da je le nekaj ljudi (Jefferson) razumelo, kaj je narobe s “taxation without representation”. Da so “Boston tea party” uprizorili primitivci. Itd. A vse to ne odtehta odličnosti republike, ki je tako nastala. In ker je odlična lahko (razen v nekaterih “texaških” odročnih krajih) poveš celo resnico o vojni z vseh zornih kotov. In ker lahko poveš vso resnico, so ZDA tako močna država in kljub vsem svojim napakam edina svetovna supersila.

  Če hočemo biti svetilnik na Balkanu, si moramo pogumno pogledati v obraz in priznati vse svinjarije, ki so se dogajale med osamosvojitveno vojno. In iz kota, pod katerim ti svetiš na takratno dogajanje, se izjemno veliko vidi.

 14. Raketka komentira:

  Ne zameri mi, “osamosvojitelj”, vendar sem po vojni 1991 tebi podobnih “majskih hroščev” srečal kar veliko, preveč, da ne bi razumel težav, ki jih preživljate.

  Res je, da so v desetletjih po vojni prišle na plan tudi manj prijetne zadeve, ki so se skrivale za krinko osamosvojitve (za nekatere je bil vse to le en velik “posel”).

  Stavenskovrhski ti je prav povedal, da na položaje nismo odhajali zaradi neke politične usmeritve, temveč zaradi zavesti o napadu na naše domove. Vmes so bili tudi ljudje iz raznih republik ex-Yu, ki so si v Sloveniji ustvarili dom. Kar nekaj “čistokrvnih” (če poznaš zgodovino, veš da je ta izraz evfemizem) pa smo morali poslati domov, zaradi živčnih zlomov ali zaradi ogrožanja vseh okoli sebe.

  Za razliko od tebe sem večino leta 1991 preživel v pripravljenosti na položajih, zato sem celo zgodbo doživljal bistveno drugače. Pa tudi spopadi niso bili niti najmanj operetni, ugašala so življenja, nastajale so družinske tragedije.

  Tudi zgodba o vsesplošnih napadih na vojašnice je tekla drugače in iz drugih razlogov, kot jih sedaj razlagaš. TO je imela za tak napad malce več orožja, kot trdiš – je pa res, da bi splošen napad na vojašnice, vsaj v mestih, zagotovo povzročil veliko nepotrebnih žrtev med civilisti, zato je bil tudi preklican.

  Mimogrede, status veterana, kot si ga predstavljaš (verjetno tudi zaradi naših birokratsko napisanih zakonov) ni vezan na starost veterana ali dolžino trajanja vojne. Vezan je na aktivno udeležbo v vojni. Če meniš, da ga ne potrebuješ ali nočeš, pač ne zaprosi za ta status na upravni enoti in ga ne boš imel.

 15. Igor Đukanović komentira:

  Raketka, ni vedno tako enostavno. Če te proslave, ki jih zganja neko društvo ne zanimajo, enostavno izstopiš. Če pa te eksplicitno motijo, pa je bolje obdržati status in društvo spreminjati od znotraj. Vsaj moje izkušnje kažejo, da boš po izstopu v močni skušnjavi, da bi društvo “rušil”.

  Moje mnenje je, da naj se o vseh aspektih osamosvojitvene vojne pošteno poroča.

 16. Raketka komentira:

  Igor, žal je čas vojne verjetno še vedno preblizu, da bi se lahko o njej pošteno poročalo.

  Sicer pa zgodovino pišejo (in jo včasih tudi prikrajajo) zmagovalci, po svojih željah in potrebah. Le zakaj misliš, da bo v temu primeru dogajanje drugačno ?

 17. Igor Đukanović komentira:

  Ker sem v Združenih Državah to doživel. Izjemno pošten opis vojne. In ZDA ni zato nič manj – kvečjemu obratno.

 18. Raketka komentira:

  Igor, pa res verjameš, da je pri nas že dovolj zrelosti in (politične) volje, da se zgodi kaj podobnega, kot si doživel v ZDA ?

  Tudi sam pričakujem izjemno poštene opise naše vojne 1991 – nekje leta 2020 ali še kasneje. Pred tem pa jih ne bo veliko ali pa bodo enostranski.

 19. Igor Đukanović komentira:

  Čas zdaj teče veliko hitreje kot v prejšnjem stoletju. Imamo veliko več dobrih zgledov kot so jih imeli bratski Američani in Angleži.

  Zgodbe se jaz spomnim približno takole. V Evropi je bila lakota. Zato in zaradi politične nesvobode (in tudi prisilno – zaporniki) so vse številčnejši kolonizatorji naseljevali vzhodno obalo. Za razliko od puritancev, ki so rabili zelo malo zemlje in imeli zelo pristne stike z Indijanci, so se novi naseljenci bili prisiljeni zajedati v indijanske teritorije. Seveda so prvi šli najbolj obupani, najbolj avanturistični in najbolj problematični posamezniki. Ni čudno, da je velik pritok tisočev belcev na indijanska lovišča sprožil kratke stike med dvema tako različnima civilizacijama. Praviloma so potegnili takratko Indijanci. In nato so še enkrat potegnili takratko. In še enkrat. Končno so se organizirali in jo pošteno podkurili kolonizatorjem. Američani so poklicali na pomoč Krono. Krona ni zaupala Američanom in jim ni razdelila orožje, pač pa je pripeljala rdeče mundirje (saj so se tako imenovali v starih stripih, ne). Krona je stolkla indijanski upor. Stroški so bili veliki in Krona je predpisala kolonijam veliko višje davke. Ljudje so postali nezadovoljni. Prvi izbruh nasilnega nezadovoljstva je bil v Bostonu, kjer so z neke angleške ladje pometali čaj v morje, ker niso hoteli plačati tolikokrat višje cene zanj. Kmalu se je začel tudi oborožen upor. Večina ljudi se je upirala zaradi nezadovoljstva “s položnicami”. Le redki so poudarjali, da ni prav, da jim je Krona sama vsilila davke, namesto, da bi njihove voljene predstavnike vprašala, ali so pripravljeni plačati vojno proti Indijancem že pred vojno samo. V vojni so domačini prepričljivo zmagali. Za malenkost so se rešili skušnjave, da bi Washingtona razglasili za kralja. Počenjali so razne svinjarije s tistimi, ki so ostali zvesti Kroni.

  In kljub vsemu naštetemu danes ne poznam nobenega (niti Angleža), ki ob gledanju kavbojk ne navija za Američane proti Indijancem in ob gledanju filmov o osamosvojitvi ne navija za Američane proti Angležem. Vsi skupaj se veselijo ameriške zmage. Zadovoljni so z razvojem dogodkov, ki je ustvaril še eno močno anglosaksonsko državo na drugi strani luže, ki sedaj vleče anglosaksonski svet naprej. In vsi skupaj obžalujejo vse žrtve na obeh straneh. Obojni se strinjajo, kateri oficirji so bili svinje in kdo so bili good guys. Vsem je žal, da njihovi predniki niso bili pametnejši in isti izid dosegli z manj žrtvami. Angloameriškega zavezništva v 21. stoletju ni moč skriti tudi, če bi se zelo trudil. Dve neodvisni in samostojni a prijateljski in komplementarni državi. Prva je republika in to nikogar ne moti. Druga je kraljevina in to nikogar ne moti.

  Jaz tu vidim močne vzporednice s Slovenijo in Srbijo. Če bi živel na Hrvaškem, bi morda videl tudi možnost podobnega slovensko-hrvaškega zavezništva.

  Seveda pa obstajajo butci tako v ZDA kot v Združenem Kraljestvu, ki menijo, da tadrugih niso dovolj pretepli.

 20. Igor Đukanović komentira:

  P.S. Obe odcepitvi sta mednarodnopravno gledano bili nični. Šele z nadaljnim sodelovanjem kot “najboljzaželjeni partnerji” v zunanji trgovini je sodelovanje prehitelo priznanje.

 21. Igor Đukanović komentira:

  P.S.S. Šele nova evropska pogodba (tista, ki jo je Irska zavrnila), bo dovolila pravno osamosvojitev suverenih držav ven iz EU. Po sedaj veljavnem mednarodnem pravu mi ne moremo legalno nazaj vzeti svoje suverenosti, ki smo jo prenesli na EU. (To so nam ob včlanitvi malo zamolčali, a mislim, da bi se kljub temu enako odločili.)

 22. Raketka komentira:

  Ko se vojna konča, je potrebno iti naprej, življenje namreč teče dalje.

  Butcev, ki menijo, da druge strani niso dovolj “pretepli” pa tudi v naši politični srenji (žal) še kar mrgoli (za ilustracijo si oglej sestavo vseh naših parlamentov po vojni). Zato je tudi moje mnenje tako – ta generacija se bo morala posloviti iz aktivne politike, preden bo nastopil čas za odkrit pogovor o zgodovini.

  Verjetno bomo lažje potegnili vzporednice good-bad guys čez kakšnih 100 ali več let, tako kot jo danes lahko potegnejo Američani in Angleži.

 23. Igor Đukanović komentira:

  Ja, to pa tudi drži. Lažje je odpuščati mrtvim in tudi lažje jih je z dovolj velike distance pošteno oceniti. Ko se interesi dovolj prepletejo…

 24. osamosvojitelj komentira:

  Status veterana in neko priznanje (značko) mi je bilo dano, za nič od tega nisem zaprosil, samo debelo sem gledal – jaz veteran pri dobrih 30.
  Glede objektivnega poročanja o vojni pa mislimda iz tega še zelo dolgo ne bo nič, ta vojna in osamosvojitev je temelj Slovenije in ko uzreš resnico, temeljev ni več. Skratka vse to glorificiranje nas in sataniziranje Srbov in JLA je državotvorno početje. Kako je to nekaj najbolj normalnega priča že to, da levica tega ne uporabi za rušenje JJ-a, če bi bilo obratno, bi vso resnico osamosvojitve že davno poznali.
  Tale blog je nastal predvsem zato, da bi izvedel koliki % ljudstva misli oziram upa misliti na glas, vsaj na blogu.

 25. Alter komentira:

  Stavenskovrhski, res je, da so bili eni še v partiji, ko smo se osamosvajali. Ampak, če gledaš ključne ljudi – Peterle, Janša itd., so pa izstopili. Nekateri, kot npr. Kučan, so se pa v zadnjem trenutku obrnili po vetru.

  Tisti desničaji v Demosu, ki jim očitaš sesutje gospodarstva, pa niso nič krivi za to. Izgubili smo jugoslovanske trge, pa spremenili smo politični sistem. To je privedlo v veliko odpuščanje.

  Demos je naredil edino napako z moratorijem na stečaje – tako je omogočil, da so rdeči direktorji ostali na položajih in da smo še danes pretirano socialna in regulirana država.

 26. Igor Đukanović komentira:

  Alter, če bi se osamosvojali z bosanskim ritmom – kot pri ćeifu, bi malo dlje trajalo, a bi obdržali vse tiste trge. Marsikateri trg smo zgubili skupaj s truplom mladega 18-letnega vojaka, ki se je vrnil v krsti.

 27. Raketka komentira:

  Status veterana ti ni bil dan, status dobiš na osnovi dokazil in vloge na upravni enoti, z odločbo.

  Predlagam pa, da si malce razčistiš pojme o temu, kaj so temelji Slovenije, saj je ta vojna in osamosvojitev le eden od kamenčkov v mozaiku.

 28. Nick komentira:

  Osamosvojitelj:

  “Skratka JLA je od Markoviča dobila ukaz, da na mejne prehode oziroma carinarnice inštalira Yu carinike. Tega so se lotili s tanki (kot demonstracija sile, ki bo prestrašila naše politike), mi pa smo jih blokirali in po nekaj dnevih začeli nanje tudi streljati – torej mi smo prvi streljali … ”

  Kdo je v tej vojni začel streljati, ne vem, ampak na mejnem prehodu Jezersko je definitivno JNA. Tja gor so se frajerji odpravili z dvema samohodnima havbicama, eno so naši spravili pod rob kar nekaj ovinkov pod vrhom, druga pa je uspešno pririnila pred sam mejni prehod in izstrelila nekaj rafalov, pri čemer je uspešno zadela tudi avstrijsko poslopje mejnih služb, jasno da na drugi strani jugoslovansko-avstrijske meje. Ubogim Avstrijcem verjetno ni bilo nič jasno.

 29. osamosvojitelj komentira:

  Pod rob jo verjetno niso spravili z vijolicami. Si bil zraven, da tako dobro veš. Če se prav spomnim so prav na Jezerskem zaplenili nekaj naše opreme, lepo so jo zapakirali v škatle, tako da smo vse nepoškodovano dobili nazaj, čemur smo se vsi takrat čudili. Pa bi del opreme še kako lahko uporabili proti nam, ob pravem vojskovanju bi šlo za strateško zaplembo.

 30. Sveljub komentira:

  Všeč mi je tema, ki si jo izbral za svoj blog. Predvsem zato, ker vem, da svet ni samo črn in bel. Moti me, da si mala peščica ljudi na eni strani želi sprivatizirati čisto vse zasluge za osamosvojitev in to da na drugi strani meče vse v isti koš in se jih skuša satanizirati. Nekateri ne morejo ali nočejo dojeti, da so tudi v JLA bili dobri ljudje, čeprav niso prestopili na slovensko stran.

  Pri tem ne mislim zmanjševati zaslug predvsem tistim teriotiralcem, ki so se se znašli na barikadah in spopadih!

  Recimo da razumem, da je v vojni dovoljeno več, kot v mirnem stanju. Da morajo mediji predstaviti nasportnika v najhujši luči. Ampak vojne je zdavnaj konec, pri nas se pa še vedno posplošuje in meče vse ljudi na drugi strani v isti koš. Marsikateremu se dela velika krivica. Če je kdo počel zločine, naj se jim to dokaže, ostale pa se naj pusti v miru!

 31. Alter komentira:

  Po bitki je vsak lahko general in vsak lahko pametuje, kaj bi lahko morda naredili.

  Takrat smo bili pa postavljeni pred realno situacijo, ko nas je JLA napadla in je bilo vsem Slovencem najprej v interesu, da nas čim prej pustijo pri miru.

  Prepričan sem, da se večina ljudi ne bi tako dobro počutila, če bi bila JLA še v Sloveniji, kot pa se je, ko je šla ven. Vsaj resne grožnje s ponovnim napadom ne bi bilo.

 32. Igor Đukanović komentira:

  Alter, jaz bi se takrat veliko bolje počutil, če bi iz gostilne poskušali iti ven brez pretepa. Ne pa tako, da poskušaš narediti čimvečji kraval, zato da te ne v nastali zmedi nihče opazil, ko boš bežal ven.

  Brez povoda sestreliti helikopter, ker si pač v dani situaciji nervozen, je idiotizem brez enostavne primere. In toliko je koristil slovenski osamosvojitvi in slovenskim interesom kot je 9/11 koristil arabskim interesom.

  Halo?? Možgani!

 33. Alter komentira:

  Nihče še ni dokazal, da je obstjala realna možnost, da se stvari obrnejo drugače. Nobene garancije ni bilo, kvečjemu je bila situacija obratna, da, če bi malo bolj čakali in cincali, da bi se pa vse srečno izšlo in bi šli mirno ven. Zelo verjetno bi nas ves čas držali v šahu in bi ostali v Jugoslaviji.

  Odločili smo se, da se osamosvojimo, JLA nas je zločinsko napadla in mi smo se legalno in legitimno uprli.

  In ti zdaj praviš, da bi bilo pa za vse bolje, če bi JLA prosili, naj še malo ostane. V takratnih razmerah bi najbrž večina mislila, da se je politikom utrgalo, če bi imeli kakšno tako idejo – vsi smo želeli, da gre čim prej ven.

  Se pa spomnim, kako so Bosanci še takrat, ko je bila Hrvaška že v hudi vojni, peli “Druže Tito…”

  Tvoje obsojanje domnevne napake, kot idiotizem, je idiotizem. Bila je vojna. In v vojni je stanje drugačno kot v miru. Boš moral dati bolj trdne dokaze, če boš hotel biti pameten.

 34. Igor Đukanović komentira:

  Alter, lahko noč.

 35. Raketka komentira:

  Igor, helikopter ni bil sestreljen brez razloga. Ukaze so protiletalci ljubljanskega okoliša dobili že prej. Ukaz za tim. “prosti lov” pa šele okoli 18. ure. V roku dobre pol ure sta bila potem v Ljubljani in na Igu sestreljena dva helikopterja, v prvem primeru neoborožen, v drugem pa vodilni MI8 desantne skupine treh helikopterjev.

  Večina tu se očitno še ne zaveda, da z istimi argumenti opravičuje JLA generale in blati pripadnike TO. Govorim seveda o spoštovanju ukazov. Protiletalci, ki so ščitili parlament, so dobili ukaz, da sestrelijo helikopter – in to so tudi storili.

  Ukaz za sestrelitev Gazele ni padel naključno, saj smo pred tem lahko že cel dan poslušali, kako armadni tanki gazijo vsevprek po Sloveniji. Tako da kriviti ljudi, ki so opravili svojo dolžnost, ni najbolj pošteno.

  Zgodbo o prestopu pa smo slišali šele kasneje, od človeka, ki je bil očitno eden redkih, seznanjen z njo (JK).

  Igor, tudi sam sem bil tam okoli. Če nisi vedel, bi lahko Merlakova Gazela padla že prej, že na Barju, vendar je naključje to preprečilo.

  Sveljub, strinjam se s teboj, da je “privatizacija” zaslug in demoniziranje druge strani razumljiva med in neposredno po vojni, ne pa dve desetletji kasneje. Vendar pa tu še kako velja star slovenski pregovor: Kar se Janezek nauči, to Janezek zna.

 36. osamosvojitelj komentira:

  @Raketka
  V “prostem lovu” je bilo verjetno streljano tudi na helikopter s katerim naj bi Tupurkovski vsak dan prihajal v Slovenijo na pogovore in obiske kasarn. Zelo miroljubno dejanje :( . Njemu bi pa res lahko dali kako priznanje, če nič drugega prav zaradi tega streljanja.

 37. Raketka komentira:

  osamosvojitelj, protiletalci niso streljali nanj, sicer bi ga zrušili.

  Morda pa si ga obstreljeval ti, kar od doma ? ;-) ))

  V težnji, da bi kriminaliziral slovensko stran v spopadu, si zašel že malce predaleč. Ven vlečeš fiktivne zgodbice, ki naj bi se zgodile, vsaj tako je povedal slepi gluhemu, kaj je videl.

  Večino dogodkov je opisanih v knjigah, pa čeprav morda malce enostransko. Preberi si kakšno, se bomo lažje pogovarjali.

 38. osamosvojitelj komentira:

  Aja, naši protiletalci ne zgrešijo. :)
  Kdo pa je streljal v Kranju z avtomatom na helikopter, metki so leteli na tovarno Sava, radio je pa poročal, da je streljala JLA iz helikopterja.

  Tupurkovski je pa o streljanju nanj govoril v intervjuju, mu bolj verjamem kot vsem našim knjigam, on ni imel interesa zaradi česarkoli lagati, pa še v puloverju je hodil, kar veliko pove o človeku :)

 39. Raketka komentira:

  Ti očitno ne ločiš med pehotnim in protiletalskim orožjem. Zdaj mi je vsaj jasno, zakaj si vojno preživel doma.

  ;-) ))

 40. osamosvojitelj komentira:

  Narobe si razumel, streljanje v Kranju je bilo v navezavi s Tupurkovskim, na katerega ne vem kdo in s čem je streljal.
  Streljalo se je pa brez glave, v tem kranjskem primeru kolikor vem skozi okno pokrajinskega štaba na mirnodobni lokaciji, helikopter bi samo zaokrožil in vse skupaj sesul skupaj s kupom zelo pomembnih sredstev za vojskovanje.

 41. Raketka komentira:

  Hvala za pojasnilo. Torej nam prodajaš nepreverjene rekla-kazala zgodbice (žal iz tvojega zapisa ne morem sklepati kaj drugega, saj je poln nedoločnikov in pogojnikov).

  Želim ti lep in sončen dan.

 42. osamosvojitelj komentira:

  @Raketka
  Moja navada je, da če ne vidim na lastne oči ali ne preberem od zares preverjenega vira in mi je informacija zares logična, napišem v pogojniku ali pa omenim, da je to moje mnenje.
  Glede kranjskega primera sem pa slišal na radiu in videl čaure na tleh v eni od sob štaba, nekdo je pa komentiral, da so pač streljali na helikopter. Povsem upravičeno bi napisal v trdilni obliki, pa nisem, ziher je ziher.

 43. Alter komentira:

  Tvoja navada torej je, da sicer pišeš v pogojniku, ampak istočasno pa slepo verjameš temu…

 44. osamosvojitelj komentira:

  Če verjamem, da je to možno, predvidevam, da poročevalec nima interesa sprevračati dejstev, potem verjamem in če gre za konkreten primer uporabljam pogojnik. Ampak pri meni verjeti pomeni nek odstotek verjetnosti, da to ni res oziroma je res nekoliko drugače. Nisem torej fundamentalistični vernik, osnova vsake dedukcije je dvom, ne pa obratno.

 45. raketka komentira:

  No, da ti še malce odgrnem meglo:

  Ukaz za “prosti lov” je bil izdan prvi dan vojne in je veljal vsega skupaj cca 3 (tri) ure (med 18. in 21. uro). Kasneje so bila vsa streljanja protiletalcev strogo omejena na samoobrambo.

  Je pa res, da so bile težave z zvezami, zato se je lahko zgodilo, da kakšna manjša enota ukaza ni prejela pravočasno. Ampak tako pač je v vseh vojnah.

 46. osamosvojitelj komentira:

  Kot jaz vem, je dovoljenje za kakršnokoli streljanje izdalo predsedstvo in kolikor se spomnim, nikakor ne prvi dan vojne in na izi – petelinčki so pritiskali, golobi so oklevali, JLA ni streljala… dilema je bila resna in tako je bilo tudi predstavljeno v domumentarcu RTV Slo..
  Sploh si pa nekje napisal, da sta helikopterja padla v ali pred prostim lovom, kolikor se pa spomnim, je prvi padel po večih dnevih streljanja.
  Skratka to ne gre skupaj s tvojim komentarjem.

 47. Raketka komentira:

  Spomin ti hudo nagaja. Odpri kakšno knjigo ali pa kar wikipedio.

  http://sl.wikipedia.org/wiki/Vojna_za_slovenijo

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !